İnsanlık tarihinin kapanmayan yarası

İnançlarından ve kimliklerinden dolayı 8 binden fazla insanın katledildiği Srebrenitsa Soykırımı'nın acısı 29 yıldır yüreklerde. 14 kişinin daha cenazesi gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırplar tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti.

TEMMUZ EN ZOR AY

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 14 kişinin cenazesi Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi. Anma törenlerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da katıldı. 3 oğlunu kaybeden Srebrenitsa annesi Hajra Salihovic, kimliği belirlenen oğlu Nevres'i dün toprağa verdi. "Temmuz bizim için zor ay" diyen Salihovic, "Bu acıyı nasıl taşıdığımı ben bilirim" dedi.

Soykırımın acısını yaşayan Bosnalı aileler anma törenlerinde büyük üzüntü yaşadı.

ERDOĞAN'DAN ANMA MESAJI: SREBRENİTSA'YI UNUTMAYACAĞIZ

Başkan Erdoğan, Srebrenitsa'yı anma törenlerine video mesaj gönderdi: "Benzer bir mezalimin dünyanın hiçbir yerinde tekrar yaşanmaması için Srebrenitsa'yı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bosna'da yaşanan vahşetin bir benzerine bugün Gazze'de yaşanıyor. 16 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 40 bin masum insanın katledilmesini uluslararası kurum ve kuruluşlar tıpkı 29 sene evvel olduğu gibi sadece seyrediyor. "