İnsanları yasa dışı izlemişler! Fransız polisinin ‘illegal yüzü'

Fransa polisinin 2015'te İsrail'den aldığı Briefcam yüz tanıma yazılımını, yasak olmasına rağmen kullanarak insanları izinsiz görüntülediği ortaya çıktı.

Fransa'da güvenlik güçlerinin, 2015'te gizlice İsrailli şirket Briefcam'dan yüz tanıma yazılımı satın aldığını iddia edildi. Araştırma sitesi Disclose tarafından elde edilen resmi belgelere göre; polis, yıllardır Briefcam yazılımını yasa dışı kullanıyor ve İçişleri Bakanlığı buna göz yumuyor. Site, İçişleri Bakanlığı'nın, parlamentodan geçirdiği yeni yasayla bugüne kadar çok kısıtlı durumlarda kullanılmasına izin verilen yazılımın, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda kullanımına kapı araladığını belirtti.

ŞİRKET DOĞRULADI

Briefcam, ülkede 100'ün üzerinde polis merkezinde, şirketin yazılımının olduğunu doğruladı. Bu teknoloji, yapay zeka sayesinde kamera veya drone ile çekilen görüntülerin analiz edilmesini sağlıyor.

Fransız Bilişim ve Özgürlük Yasası'na göre, biyometrik tanımlama ve yüz tanıma tekniklerinin kolluk kuvvetlerince kullanılması özel durumlar dışında yasak.