Bakanlığın 2 Ağustos itibariyle yürürlüğe giren ve iltica başvurularını inceleyen yetkililere yönelik hazırlanan "Mısır'la ilgili bilgi ve kılavuz: Müslüman Kardeşler" başlıklı belgesinde, yüksek profilli ve siyasi olarak etkin Müslüman Kardeşler üyelerinin iltica taleplerinin kabul edilebileceği belirtildi.
Bakanlık kılavuzunda "Müslüman Kardeşler'in yüksek profilli taraftarları veya öyle oldukları yönünde haklarında bir algı bulunanlar, mesela gazeteciler de benzer bir kovuşturma riski altında olabilir. Bu durumlarda da iltica hakkı tanınması uygun olacaktır." denildi.
Müslüman Kardeşler'in düşük profilli taraftarlarının, siyaset dışı veya pasif destekçilerinin rejimin hedefi haline gelmedikleri için böyle bir kovuşturma riski taşımadıkları savunulan kılavuzda, bu türden kişilerin başvuruların vaka temelinde incelenmesi gerektiği vurgulandı.
Müslüman Kardeşler'in 2015 ocak ayında Mısır'daki darbe rejimine karşı "cihat çağrısı" yaptığı yönündeki haberlere işaret edilen kılavuzda, başvuru sahibinin bu konudaki dahline bağlı olarak iltica başvurularında istisna uygulanabileceği ve bu hakkın tanınmayabileceği de dile getirildi.
İngiltere Mısır yönetimini dinlemedi
İngiltere, Müslüman Kardeşler'i terör örgütü olarak tanımlamayı reddetmiş ancak hükümet için hazırlanan bir raporda "örgüte üyeliğin, bu örgütle bağlantının veya bu örgütten etkilenmenin aşırılık göstergesi olabileceği" iddia edilmişti.
Dönemin başbakanı David Cameron'ın talimatıyla geçen yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler'in ülkedeki faaliyetlerini incelemek için İngiltere'nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins başkanlığında kurulan heyetin hazırladığı rapor, Müslüman Kardeşler'in tepkisini çekmişti. Örgüt, raporu mahkemeye taşıyacağını açıklamıştı.
Cameron da raporla ilgili olarak aralık ayında parlamentoda yaptığı konuşmada, aşırıcı yorumlar yaptığı belirlenen Müslüman Kardeşler üyelerine vize verilmeyeceğini, bağlantılı vakıf ve derneklerin kendi yasal amaçlarının dışına çıkarak örgüte kaynak aktarmasının önüne geçileceğini, uluslararası ortaklar ile işbirliği halinde bu gibi uygulamaların soruşturulacağını, Müslüman Kardeşler'in görüş ve etkinliklerinin yasalar çerçevesinde kalıp kalmadığının sürekli olarak izleneceğini bildirmişti.AA