İngiltere'den Montrö bildirimi

İngiltere, Karadeniz'e geçiş için bildirim yaptı. İngiltere uçaksavar füzeleri ve denizaltısavarlarla yüklü gemilerin Karadeniz'e sevk edilmesine ilişkin dün Türkiye'ye bildirim yaptı.

ABD'nin ardından bu kez İngiltere Türkiye'ye Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Karadeniz'e gemi geçirmek istediğini bildirdi. Dünya bir kez daha İstanbul Boğazı'na gözünü çevirdi. İngiliz The Sunday Times gazetesi de, geçen pazar günü Britanya'nın Ukrayna'ya destek için mayıs ayında iki savaş gemisini İstanbul Boğazı'ndan geçirip Karadeniz'e yollayacağını duyurdu. The Times'ın haberinde, Akdeniz'de bulunan uçak gemisi Queen Elizabeth'teki F-35 jetleri ve denizaltı avcısı Merlin helikopterlerinin de söz konusu gemilere destek vereceği belirtildi.

FÜZELERLE YÜKLÜ

Uçaksavar füzeleri ve denizaltısavarlarla yüklü gemilerin Karadeniz'e sevk edilmesine ilişkin İngiltere dün Türkiye'ye bildirim yaptı. Dışişleri Bakanlığı'na Montrö Antlaşması'na uygun olarak gemilerden birinin Karadeniz'e geçiş yapacağı bildirildi. İkinci gemi için bildirimin ne zaman yapılacağı henüz kesinleşmiş değil. Anlaşmaya göre, ilgili ülkeler savaş gemileri için Türkiye'ye iki hafta önce haber vermek zorunda.

DENİZLER ISINIYOR

Rusya lideri Vladimir Putin Hazar Denizi'ndeki 15 savaş gemisini Karadeniz'e sevk etti, ardından donanmayı daha da güçlendirmek için Akdeniz'deki iki gemiyi daha İstanbul Boğazı'ndan geçirdi. ABD'nin Karadeniz'e göndermeyi Başkan Joe Biden ve Putin arasındaki görüşmenin ardından askıya aldığı savaş gemileri USS Donald Cook ve USS Roosevelt ise, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te demirledi.