İngiltere Dışişleri Bakanlığında İngiliz Milletler Topluluğu ve Birleşmiş Milletlerden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmad, ABD'nin, WannaCry fidye yazılım saldırısından Kuzey Kore'nin sorumlu olduğunu açıklamasının ardından konuştu.
"WannaCry saldırılarının aktörü Kuzey Kore'yi kınadığını" belirten Lord Ahmad, ülkesinin kötü niyetli siber eylemleri takip edeceğini ve gerekli cevap ile tepkiyi vereceğini söyledi.
İngiltere ile müttefiklerinin, kötü niyetli siber faaliyetleri hoş görmeyeceği konusunda açık olduğunu kaydeden Lord Ahmad, "İngiltere'nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), WannaCry fidye kampanyasının arkasındaki Lazarus Grup'un Kuzey Koreli aktörler olduğu ihtimaline inanıyor. Bu tür eylemleri kınıyor ve kendimizi siber alanın yıkıcı cezai kullanımıyla mücadele etmek için tüm sorumlu devletlerle birlikte çalışmaya adamış bulunuyoruz." dedi.
İnternet yoluyla mayıs ayında düzenlenen WannaCry fidye yazılım saldırısı, dünya genelinde aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in de olduğu 150 ülkede çok sayıda devlet kurumunu etkilemişti.
İngiltere'den siber güvenliğe yatırım Ekim 2016'da çalışmalarına başlayan NCSC, İngiliz hükümetinin dijital iletişim ve istihbarat kurumuna (GCHQ) bağlı ve ülkeye yönelik siber saldırılara karşı savunma üssü olarak faaliyet gösteriyor. İngiltere'nin ayda ortalama 60 ciddi siber saldırıyla karşı karşıya kaldığı bildirilirken, ülkede siber güvenlik alanında uzman 58 bin çalışanı ile en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alıyor.
Hükümet, siber saldırılara karşı güvenlik önlemlerinin artırılması için 2020 yılı sonuna kadar yaklaşık 1,9 milyar sterlinlik bütçe ayırmıştı. Hükümetin siber güvenlik planlaması kapsamında, ülke polisi içerisinde online hacker gruplarla mücadele biriminin genişletilmesi ve bütçenin bir kısmının siber güvenlik alanında eğitim için kullanılması planlanıyor. Eğitim alanında, 14 yaş ve üzerindeki öğrencilere okullarda siber güvenlik dersleri veriliyor.
AA