İngiltere’den İran’a ‘Husileri silahlandırmayı bırak’ çağrısı

İngiltere dün İran’a Yemen’deki Husi milislerine ‘silah göndermeyi bırakma’ ve bunun yerine ülkedeki etkisini çatışmayı sona erdirmeye yönelik kullanma çağrısında bulundu. Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu’nun çabalarına verdiği desteği de yineledi.

1

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Bakanı Penny Mordaunt, Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu’nun kurulmasının ve Yemen’e askeri müdahalede bulunmasının 3. yılı münasebetiyle yaptıkları ortak açıklamada, “İran, Yemen’deki siyasi çözümü destekleme taahhüdünde samimi ise çatışmayı uzatan, bölgesel gerginlikleri körükleyen ve uluslararası barış ve güvenlik için tehdit oluşturan silah göndermeyi bırakmalı” ifadeleri kullanıldı.

Ortak açıklamada ayrıca, “İran’ın Yemen halkının yararına olan çatışmayı sona erdirmek için etkisini kullanmak yerine neden gerçek tarihsel bağları veya çıkarları olmayan bir ülkeye önemli miktarda bütçe ayırdığını merak ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Johnson ve Mordaunt’ın açıklamasında “Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yayınlanan rapor doğrultusunda Suudi liderliğindeki Koalisyon’un Yemen’deki meşruiyeti yeniden kurma çabalarına destek veriyoruz” denildi.

BM uzmanları tarafından hazırlanan bir rapor, Tahran’ın Husileri silahlandırdığını ortaya koymuştu.

Husiler, 2014’ün eylül ayında hükümet yanlısı güçleri Sana’dan çıkartarak başkentin ve ülkenin çeşitli bölgelerinin kontrolünü ele geçirmişti.

Bu, İran tarafından desteklenen Husi milisleri karşısında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin uluslararası alanda tanınan otoritesini desteklemek için Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyon’unun 26 Mart 2015’te müdahalede bulunmasına neden olmuştu.

(Şarku'l Avsat)