İngiliz hükümeti geçen hafta Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonu başlatma kararıyla beraber, terör örgütünü "İslam Devleti" veya "IŞİD" olarak adlandırmaktan vazgeçti.
Hükümetin kararında etkili olan ve aylardır IŞİD yerine DAEŞ ifadesinin kullanılması için kampanyalar yürüten Muhafazakar Parti milletvekili Rehman Chishti, "Hükümet çağrılarımıza kulak kabartmıştır ve Türkiye gibi uluslararası müttefiklere katılmıştır" dedi.
NE İSLAMİYETİN GERÇEK TEMSİLCİSİ NE DE DEVLET
"BASIN KURULUŞLARI DA BU YOLU TAKİP ETMELİ"
Chishti, hükümetin artık DAEŞ diyecek olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Hükümetin, Türkiye gibi uluslararası müttefiklerine katılarak bu şeytani örgütün propagandasını ve meşruiyetini ortadan kaldırmak için DAEŞ ifadesini kullanma kararı memnuniyet vericidir. Umarım basın kuruluşları da bu yolu takip eder" dedi.
37 yaşındaki Gillingham ve Rainham bölgesi milletvekili Rehman Chishti'nin başlattığı kampanya sadece İngiliz hükümetinin değil, basın ve yayın kuruluşlarının da DAEŞ ifadesini kullanmasını içeriyordu. Chishti, 350 sandalyeli İngiliz Parlamentosunda 170 milletvekillinden kampanyasına destek buldu.
Chishti'nin çabaları İngiliz hükümetinde terminoloji değişikliğine neden olsa da, İngiliz basınında henüz aynı çizgide değil.
BBC NE YAPACAK?
İngiliz yayın kurumu BBC, Başbakan Cameron'ın çağrılarına uymayarak, "İslam Devleti" ifadesini kullanmaya devam ediyor.
Cameron geçtiğimiz yazdan bu yana BBC'ye çağrıda bulunarak, "İslam devleti" ifadesinin kullanılmamasını istiyor. BBC ise yapılan çağrılara karşılık, bazı haberlerinde "sözde İslam Devleti" tanımlamasını tercih ediyor.
BBC'den yapılan açıklamada, "İnsanlar terminolojiyi tartışa dursun, İngiliz halkının bu örgütün nasıl bir örgüt olduğuna dair şüphesi olmadığından eminiz. BBC, bu örgütün kendine atfettiği ismi kullanmaktadır" ifadesi yer aldı. AA