İngiltere Büyükelçisi Chilcott: Suriye'ye müdahale Astana sürecine mesaj değil

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Suriye’ye yönelik son operasyonun Türkiye’nin içinde bulunduğu Astana sürecine yönelik mesaj içermediğini söyledi.

1

Gazetelerin Ankara temsilcilerine, Suriye’ye yönelik operasyonun ‘mesajlarını’ değerlendiren Büyükelçi, İngiltere’de eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızına yönelik kimyasal suikast girişimi ile Suriye’de rejimin kimyasal silah kullanmasının ortak noktasının Rusya olduğunu savunarak; Skripal olayında doğrudan Rusya’yı sorumlu tuttuklarını, Suriye’de de Rusya’nın, ‘kimyasal silah stoklarını imha ve kullanmama garantisi’ vermesine rağmen sözünü tutamadığını söyledi. Chilcott, Rusya’nın BMGK’da, kimyasal silah stoklarının BM tarafından araştırılmasına ilişkin karar tasarılarını veto ettiğini de hatırlattı. 

Suriye’ye yapılan operasyonun amacının Esad rejiminin kimyasal silah kabiliyetini azaltmak ve ‘kullanabiliriz’ gibi bir fikre kapılmasına izin vermemek olduğunu vurgulayan Büyükelçi, “Suriye’deki sivil savaşa daha fazla katılmak, iç savaşın gidişatını veya Suriye’de rejimi değiştirmek ya da Rusya’nın Suriye’deki stratejik hedeflerinin altını kazmak gibi bir amacımız da yok” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Suriye ile birlikte Rusya ve İran’a da mesaj verildiği” sözlerini de değerlendiren Chilcott, şöyle konuştu: “Evet rejime destek veren ülkelere mesaj vardı; Suriye’nin kimyasal silah kullanımını durdurması, kimyasal silah stoklarını deşifre etmesi gerekiyor. Hiçbir şekilde başka bir mesaj yok.”

ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ

İngiliz Büyükelçi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Türkiye’yi Rusya’dan ayırdık” sözlerini de şöyle yorumladı: “Türkiye çok sık ve açık bir şekilde Suriye rejiminin kimyasal silahlar kullanılmaması konusunda ABD, Fransa ve Birleşik Krallık’a destek verdi. Rusya ve İran gibi ülkeler, etkilerini rejimin kimyasal silah kullanmasını durdurmak için kullanmıyorlar. Dolayısıyla Macron’un yaptığı açıklama, Türkiye’yi bu iki kesimden ayrı tutuyor.” Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini ‘anladıklarını’ vurgulayan Chilcott, “Özellikle birkaç hafta önce Putin’in Ankara’ya gelmesi, Astana süreci, Türkiye’nin Rusya ile enerji gibi iş ilişkilerini devam ettirmesi gerekliliği ve Suriye’de yaşananlar, bazı açıklamaların çok da kamuya açık şekilde yapılmasını engelliyor, bunu da anlayışla karşılıyoruz” dedi.

ERDOĞAN HAKLI,SADECE KİMYASAL SİLAH ÖLDÜRMÜYOR

ChIlcott, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “kimyasal silahla öldürülmekle konvansiyonel silahla öldürülmek arasında ne fark var?” sözlerine ilişkin bir soru üzerine de, “Haklı. İnsani açıdan bakınca kimyasal silahla veya normal bir silahla öldürülmenin hiçbir farkı yok. Her insanın vereceği en doğal reaksiyon da budur. Ancak kimyasal silahlar uluslararası kanunlarla yasa dışı ilan edildi ve bu 20. yüzyılda kazanılmış en büyük başarılardan biri. Bunu korumalıyız.” 

(Star)