İki ülke arasında savaş çanları çalıyor... Büyükelçiyi geri çektiler

Ağustos ayında Fas ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alan Cezayir, Rabat Büyükelçisi Abdulhamid Abdavi'yi geri çekti.

AA

Cezayir, Fas ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı sonrası Cezayir'in Rabat Büyükelçisi Abdulhamid Abdavi'yi de resmi olarak geri çektiğini duyurdu.

AA'nın aktardığı habere göre, Cezayir Resmi Gazetesi'nin dün yayımlanan sayısında, Cumhurbaşkanı tarafından 26 Eylül'de alınan karar kapsamında "Abdulhamid Abdavi'nin Fas Krallığı'ndaki Büyükelçilik görevi sonlandırılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Kararnamede Kasım 2019'dan bu yana Cezayir'in Rabat Büyükelçisi olarak görev yapan Abdavi'nin görevinin sonlandırılmasıyla ilgili herhangi bir detaya yer verilmedi.

Konuyla ilgili kararnamede ayrıca Abdavi'nin yerine yeni bir atama yapılmadı.

Cezayir, Fas'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ömer Halil'in, ülkedeki ayrılık yanlısı El-Kabail Hareketinin bağımsızlığını destekleyen açıklamaları üzerine Rabat'taki büyükelçisini 18 Temmuz'da istişare amacıyla geri çağırmıştı.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra 24 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında, "düşmanca eylemleri" nedeniyle ülkesinin Fas ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldığını açıklamıştı.

CEZAYİR DENİZ TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

Cezayir ordusu, eylül ayının son günlerinde Fas sınırına yakın bir bölgede denizaltıların da katıldığı bir deniz tatbikatı gerçekleştirmişti.

FAS İLE CEZAYİR ARASINDA KÖKLERİ GEÇMİŞE UZANAN ANLAŞMAZLIK

Cezayir ve Fas, bağımsızlıklarından itibaren ihtilaflı topraklar ve tarafların birbirlerine karşı farklı suçlamalarıyla gergin ilişkilere sahip.

Batı Sahra sorunu, Fas ile Cezayir arasındaki ilişkilerde eskiden bu yana gerilimin temel unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.

Fas, Cezayir'i Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario Cephesi'ni desteklemekle suçluyor. Cezayir de komşusu Fas'ın Batı Sahra'daki egemenlik iddiasına karşı çıkıyor.

Marakeş kentinde düzenlenen bir terör saldırısının arkasında Cezayirlilerin olduğunu iddia eden Rabat yönetimi, Ağustos 1994'te Cezayir vatandaşlarından vize talep etmeye başladı. Cezayir, Fas'ın bu adımına karşılık Eylül 1994'te iki ülke arasındaki sınır kapılarını kapattı.

Cezayir, Fas'ın zaman zaman yaptığı sınır kapısını açma çağrılarına olumlu cevap vermedi. Cezayir Dışişleri Bakanlığından 2013'te yapılan açıklamada sınır kapısını açmak için bazı şartlar talep ettiği öne sürüldü ancak sonuç alınamadı.

Taraflar birbirlerini iki ülke toprakları içindeki terör gruplarını desteklemek ve aleyhte hareket etmekle suçlarken, ilişkilerde son perde 24 Ağustos'ta Cezayir'in Fas ile tüm diplomatik ilişkilerini sonlandırmasıyla yaşandı.

KUM SAVAŞI

İki ülke arasında sınır anlaşmazlığı yüzünden ekim 1963'te "Kum Savaşı" olarak bilinen askeri çatışma patlak verdi. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar yaklaşık 4 ay sürdü.

Rafale'ler için diyet ödeme vakti... Yunanistan Fransa'nın taşeronluğu üstlenecek