İki şirkete Boeing soruşturması! Hatalı parça üretmişler

İtalya'da Boeing'in B787 Dreamliner uçakları için uyumsuz parçalar tedarik ettikleri gerekçesiyle iki şirkete soruşturma açıldı. 6 bin uçak parçası incelendi; bilirkişi, parçaların uygunsuzluğunu belgeledi.

İtalya'nın güneyindeki Brindisi kentinde faaliyet gösteren iki havacılık şirketine, Boeing 787 Dreamliner uçaklarına sağladıkları parçaların gereken standartlara uygun olmaması nedeniyle Brindisi Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldı. 7 kişinin ifadesi alınırken, iki şirket de incelendi.

Soruşturmanın, iki şirket hakkında 2021'de tamamlanan bir başka soruşturmaya dayandığı ortaya çıktı.

GÜVENLİĞE OLUMSUZ ETKİ

Şirketlerin, 787 Dreamliner'ın özellikle 44 ve 46. sektörlerinin üretimi için Leonardo-Aerostrutture'ye uyumsuz bileşenler tedarik ettiği saptandı. Uyumsuz bileşenlerin, uçuş güvenliği üzerinde etkisi olabilecek, statik ve stres direnci özellikleri önemli ölçüde daha düşük parçalar olduğu tespit edildi.

ALÜMİNYUMDA OYUN!

Savcılığın talimatıyla yaklaşık 6 bin uçak parçasına niteliksel inceleme için el konuldu. Bilirkişiler, bazı parçalarda bileşenlerin uygunsuzluğunu belgeledi. Uçağın yapısal bileşenlerini oluşturmak için titanyum alaşımı yerine saf titanyum kullanıldığı ve kullanılan alüminyum alaşımlarının da beklenenden farklı olduğu iddia edildi.