İki şirket üretiyor, İngiltere kapıyor

45 bin 300 kişinin salgın nedeniyle öldüğü İngiltere, iki şirketle anlaşma yaptı. 90 milyon doz aşı için imza atan ülke, aşı yapılması mümkün olmayanlar için antikor almak üzere de anlaştı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, 609 bin kişinin ölümüne neden oldu. Kovid-19’a karşı henüz işe yarayan bir aşı bulunmuyor ancak uzmanlar salgının kontrol altına alınması için aşının gerekli olduğunu söylüyor. 294 bin 792 kişiye korona teşhisi konan İngiltere, Pfizer ve BioNTech’in ortak geliştirdiği aşıdan 30 milyon doz, Valneva’nın geliştirdiği aşıdan 60 milyon doz alacak.

ETKİLİ OLURSA YİNE ALACAK

Aşının etkili ve uygun olduğu kanıtlanırsa İngiltere 40 milyon doz daha alabilecek. Aynı zamanda aşı yapılması mümkün olmayan kişiler için antikor almak üzere AstraZeneca ile de anlaşma yapıldı. Anlaşmalar için ne kadar ödeme yapılacağını açıklamayan İngiltere, AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi ortaklığıyla 100 milyon doz potansiyel aşı geliştirmesi için anlaşma imzalamıştı. 

BİN 77 KİŞİDE BAŞARILI OLDU 

Tıp dergisi Lancet, Oxford Üniversitesi’nin bulduğu ve Astrazeneca şirketiyle işbirliği yaptığı korona aşısının sonuçlarını yayınladı. Buna göre, AZD1222 adı verilen aşı kabul edilebilir düzeyde güvenli ve bin 77 kişinin katıldığı deneyler koronaya karşı bağışıklık yarattığını gösteriyor. Dergide, aşının antikor üretimini hızlandırdığı ve ciddi bir yan etkiye yol açmadığı belirtildi.

RUSYA’DA KLİNİK TESTLER TAMAMLANDI

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü ile birlikte, Moskova’daki Burdenko Askeri Hastanesi’nde korona aşısına yönelik yürüttüğü klinik testler tamamlandı. 20 gönüllüden oluşan ikinci grup dün taburcu edildi. Bakanlığın açıklamasına göre, aşılama sonrasında yapılan incelemelerde tüm gönüllülerde virüse karşı bağışıklılık geliştiği gözlendi. Hiçbir gönüllüde yan etkiye rastlanmadı. Edinilen sonuçların tamamı Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü’ne aktarılacak. Enstitüdeki incelemelerin ardından aşının devlet tarafından tescil edilmesi planlanıyor.