İki F-35 bugün teslim

ABD Senatosu’nun Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatını askıya alan bütçe tasarısını onaylamasına rağmen Pentagon ilk uçakların teslimatının bugün gerçekleşeceğini belirtti. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Senatosu’nun, Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını bloke eden karar tasarısını onaylamasına karşın, iki adet uçağın perşembe günü Teksas eyaletine bağlı Fort Worth kentinde düzenlecek bir törenle Türkiye’ye teslim edileceğini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, “Lockheed Martin, 21 Haziran Perşembe günü (bugün) Fort Worth’ta Türkiye için bir açılış töreni düzenleyecek ve uçaklar ilk aşamada Arizona’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne geçecek. Türk F-35 pilotları ve bakım görevlileri, Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ne ulaştı ve yakında uçuş eğitimlerine başlayacaklar” dedi.  

KARARA YORUM YAPMADILAR  

ABD Savunma Bakanlığı’nın, Senato’nun aldığı karar hakkında yorum yapmayacağını da belirten Andrews, “Türkiye, NATO’nun en önemli müttefiklerinden ve 2002’den bu yana F-35 programının uluslararası katılımcılarından biridir” diye konuştu. ABD Senatosu’nun aldığı kararın yürürlüğe girebilmesi için Temsilciler Meclisi kararı ile örtüşmesinden sonra Başkan Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor.

Senato’nun paranoyasına vurgu 

İngiliz Financial Times gazetesi, ABD Senatosu’nun F-35’lerin Türkiye’ye satışını askıya alan tasarıyı kabul etmesiyle ilgili bir haber yayımladı. Haberde, “Bu gelişme NATO müttefikleri arasındaki artan tansiyonu yansıtıyor ve 10 milyar dolar değerindeki 100 hava aracının satışını engelleyebilir” denildi. Haberde, “ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ve Amerikalı kanun koyucular, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi satın alarak, F-35’e ve toplayacağı verilere ilişkin sırları riske sokmasından endişeleniyorlar” yorumuna yer verildi.

Alman medyası sevindi

 Alman N-TV televizyonunun yayımladığı makalede, Ankara’nın Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alarak ordusunu ABD’nin F-35 uçaklarıyla donatabilme imkanını kurban ettiği belirtildi. Televizyonun internet sitesinde yayımlanan makalede, böylece Ankara’nın uçak başına 120 milyon dolar ödemesi gerekeceği ve ABD’nin de savaş uçağı geliştirme tarihindeki en büyük darbeyi indirmiş olacağı ifade edildi.