İhanetin dört yüzü

Suriye’de sivilleri vurarak mülteci krizini tetikleyen Esad ve Putin’in yanı sıra, ABD de PYD’ye desteğini sürdüreceğini açıkladı. BM ise 2.5 milyon mülteci barındıran Türkiye’ye ‘kapılarını aç’ çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı seyahatinden dönerken uçakta gazetecilere yaptığı konuşmada, ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret ederek, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi?" şeklindeki eleştirisi soruldu. Kirby, ABD'nin PYD'yi ve Suriye'deki askeri kanadı YPG'yi terörist örgüt olarak görmediklerini, DAEŞ’e karşı 'en etkin mücadele eden bu gruplara' desteklerinin süreceğini belirtti.

YPG’YE 4 UÇAK DOLUSU SİLAH 

İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Suriye rejiminin YPG'ye 4 askeri kargo uçağı dolusu silah ve mühimmat yardımı gönderdiğini yazdı. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise PYD'nin Eşbaşkanı Salih Müslim'le görüştü ve müzakerelerde Suriye yönetimiyle birlikte Kürt gruplar da dahil tüm muhaliflerin katılımının sağlanması gerektiğini belirtti.

BM: KAPILARI AÇIN

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Türkiye'ye Halep'ten kaçan Suriyelilere sınır kapısını açması çağrısında bulundu. UNHCR Sözcüsü William Spindler, "Türkiye'nin, şimdiye kadar yaptığı gibi, tehlikeden kaçan ve muhtaç tüm Suriyeli sivillere sınırlarını açmasını talep ediyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanı'ndan sert tepki

Latin Amerika gezisi dönüşünde uçakta soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk'ün Kobani'ye gitmesine sert tepki göstermişti. Erdoğan, “Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi?” ifadelerini kullanmıştı.

Putin, Merkel’i dehşete düşürüyor 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretine Alman basını geniş yer ayırdı. Süddeutsche Zeitung ''Merkel Rusya'nın saldırılarından dehşete düşüyor'' başlığını kullandı. Bild gazetesi ''Putin Merkel'in planlarını mı bombalıyor'' başlığını kullandı. Haberde Şansölye'nin Türkiye'yle pazarlıkta olduğu ancak Rusya'nın saldırılarının yeni bir sığınmacı krizini tetiklediği anlatıldı. 

Esad ve Rusya misket bombası kullanıyor 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayımladığı raporda 26 Ocak’tan beri Esad rejimiyle Rus hava saldırılarında her gün, uluslararası yasaklanmış olan ‘misket bombası’ kullanıldığı açıklandı. En az 14 saldırının bu şekilde gerçekleştirildiği belirtilen raporda, 6’sı kadın 9’u çocuk 37 sivilin de hayatını kaybettiği belirtildi.