İdlib’de ateşkese BMGK’dan veto

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’nin kuzeybatısında rejim karşıtı grupların elindeki tek kale olan ve rejimin Rusya desteğiyle operasyon yürüttüğü İdlib’de ateşkes çağrısında bulunan iki farklı tasarıyı dün oyladı.

Biri Almanya, Kuveyt ve Belçika tarafından, diğeri ise Rusya ve Çin tarafından konseye getirilen tasarılar kabul edilmedi. Rusya ve Çin; Kuveyt, Almanya ve Belçika tarafından sunulan Suriye’nin İdlib kentinde ateşkes ve uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesini isteyen tasarıyı veto etti. Rusya ise Çin ile sunduğu karşı tasarıda, ateşkesin “BMGK’nın terör listesindeki örgütlerle bağlantılı kişi ve grupları kapsamamasını’’ istedi. Rusya’nın bu tasarısı ise gerekli olan 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi.

1 MİLYON 42 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ 

Destek vermeyen ülkeler, Rusya’nın tasarısında İdlib’deki insani krize “sadece terörist grupların neden olduğunun’’ savunulduğuna dikkati çekti. Türkiye ve Rusya arasında 17 Eylül 2018’de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde, rejim ve Rusya’nın saldırılarında 1300’den fazla sivil öldü. Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise 1 milyon 42 bine ulaştı.