AA
ABD'nin Yemen Büyükelçiliğinin Twitter hesabındaki açıklamaya göre, Lenderking, ABD Temsilciler Meclisindeki Dış İlişkiler Komitesine Yemen'deki durumla ilgili sunum yaptı.
Yemen'in savaşın başladığı 8 yıldan bu yana en uzun sükunet dönemini yaşadığını ifade eden Lenderking, bunun da ülkede barış süreci için eşsiz bir fırsat olduğuna dikkati çekti.
Yemen'de durumun hala kritik olduğunu aktaran Lenderking, nitekim daha önce taahhütlerini yerine getirmeyen Husi milislerin radikal birtakım talepler öne sürerek, uluslararası deniz seyrüseferini tehdit eden bir dizi saldırılar düzenlediğini hatırlattı.
Yemen'de hükümet ile Husiler arasında 6 ay süren ateşkesin uzatılmamasına değinen Lenderking, "Husilerin son andaki radikal talepleri, BM'nin taraflar arasında yeni bir ateşkesi sağlamaya engel oldu. Husiler, Yemen hükümetinden petrolden elde ettiği sınırlı gelirlerden (Husilerin saflarındaki) savaşçıların maaşlarını karşılamasını istedi." bilgisini paylaştı.
6 AYLIK ATEŞKESİN ARDINDAN HUSİLERİN SALDIRILARI
Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemen hükümeti ile Husiler arasında 6 ay devam eden ateşkes 2 Ekim'de sona ermişti.
Husiler, ekim ayında Hadramevt vilayetinin idari merkezi Mukella kentinde bulunan Dabbe Petrol Limanı ile Şebve'deki En-Nuşeyme Petrol Limanı'nı, 9 Kasım'da da Kuna Limanı'nı hedef almıştı.
Husilerden yapılan açıklamada, "Dabbe Limanı'ndan ham petrol yağmalamaya çalışan bir gemiyi önlemek için küçük bir uyarı olarak saldırıyı gerçekleştirdik." ifadesi kullanılmıştı.
Saldırı, uluslararası düzeyde kınanırken Husilere gerilimi tırmandırmama ve bu tür saldırılara son verme çağrıları yapılmıştı.
Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.