Hürmüz yeniden ticarete açıldı

İran, Lübnan'da sağlanan geçici ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı'nı tüm ticari gemilere açtı. Trump, Tahran'a teşekkür ederken, deniz ablukasının süreceğini duyurdu.

AKŞAM GAZETESİ

ABD ve İsrail'in saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı'nı kapatan İran yönetimi, Lübnan'da sağlanan 10 günlük geçici ateşkesin ardından Boğaz'ı 1.5 ay sonra yeniden açtı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Lübnan'daki ateşkes doğrultusunda, ateşkes süresinin sonuna kadar Hürmüz Boğazı'nın tüm ticari gemilerin geçişine açık olacağını bildirdi. Arakçi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Lübnan'daki ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerin serbest olduğunu duyurdu.

ASKERİ GEMİLERE İZİN YOK

Arakçi, "Lübnan'daki ateşkese paralel olarak, İran Limanlar ve Denizcilik Teşkilatı tarafından halihazırda duyurulan koordineli rota üzerinden, tüm ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişi, ateşkesin kalan süresi boyunca tamamen açık ilan edilmiştir" bilgisini verdi. Açıklamada, kararın yalnızca ateşkes süresiyle sınırlı olduğu vurgulandı. İran ordu yetkilileri de devlet televizyonunda yaptıkları açıklamada askeri gemilerin Hürmüz'den geçişine izin verilmeyeceğini belirtti.

TRUMP'TAN TEŞEKKÜR

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın açıklamasının ardından "Hürmüz Boğazı tamamen açılmıştır ve ticaret ile serbest geçişe hazırdır ancak İran'la yürüttüğümüz süreç, yüzde 100 tamamlanana kadar İran'a yönelik deniz ablukası olduğu gibi devam edecektir" dedi. İran'la anlaşma sürecinde sona geldiklerini ima eden Trump, müzakere başlıklarının çoğunda zaten anlaştıklarını ve yakın zamanda anlaşmanın tamamlanmasını umduğunu kaydetti.

Öte yandan Trump'ın, yaptığı ilk paylaşımında, Hürmüz Boğazı yerine "İran Boğazı" ifadesini kullanıp sonraki paylaşımında bu ifadeyi düzeltmesi dikkati çekti. ABD Başkanı, ilk paylaşımında, "İran, İran Boğazı'nın tamamen açık olduğunu ve geçişlere tamamen hazır olduğunu az önce duyurdu. Teşekkürler. İran, ABD'nin yardımıyla tüm mayınlarını kaldırdı veya kaldırıyor! Teşekkürler" ifadelerini kullandı.