Hukuksuz saldırıların nedeni başka! 'Ermeniler stratejik projeleri hedef alıyor'

Ermenistan Ordusu'nun yaklaşık bir haftadır Azerbaycan'a saldırılar düzenlediği sınırdaki Tovuz bölgesinden Ankara ve Bakü'nün ortak stratejik projeleri olan demiryolu ve petrol boru hatları geçiyor.

Azerbaycan sınırındaki Tovuz’dan civardaki köylere top atışlarını sürdüren ve hem asker hem de sivilleri şehit eden Ermenistan, bölgeden geçen ortak enerji ve ulaştırma projelerini hedef almaya başladı. Bunlar arasında Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru ve TANAP’ın başlangıcı olan Güney Kafkasya doğalgaz boru hatları bulunuyor. Tovuz Milletvekili Ganire Paşayeva da Azerbaycan’ı Gürcistan üzerinden Türkiye ve Batı ile birleştiren tek karayolunun Tovuz’dan geçtiğini vurgulayarak, “Ermenistan, bazı stratejik noktaları ele geçirirse, Azerbaycan’ı Türkiye ile birleştiren tek karayolu, iki ülkenin ortak enerji ve ulaştırma hatları onların silahlı güçlerince her an vurulabilir” dedi.

CEPHEYİ VURMUYORLAR

Azerbaycan kamuoyunda, Ermenistan’ın cephe hattı yerine neden sınırdaki bölgeleri hedef aldığı tartışılıyor. Ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik krizi, yapay gerilimler oluşturarak geri plana atma isteği, Ermenistan’ın saldırılarının arkasında yatan gerçeklerden biri olarak görülüyor. Ermenistan ve Azerbaycan arasında 1991-1993’te Ermenilerin Dağlık Karabağ ve etrafındaki 7 ili işgal etmesinin ardından 1994’te yapılan ateşkes mutabakatından bugüne çok sayıda ihlal yaşandı. Önceki yıllarda işgal altındaki Karabağ ile diğer illerdeki cephe hattında yaşanan çatışmalar, bu kez iki ülkenin sınır hattına sıçradı. Son 1 haftadır 2’si sivil 8 şehit verildi.

SİHA VE FÜZELERİMİZ DOSTLARIMIZIN EMRİNDE

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, saldırgan bir tavır takınan Ermenistan’a karşı Azerbaycan’a destek mesajı verdi. Azerbaycan ve Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nden askeri yetkililerle bir araya gelen Demir, “Türkiye’nin SİHA’ları ve füzeleri Azerbaycan’ın emrindedir” dedi. Demir, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Ordu Komutanı Kerem Mustayaev ile Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ramiz Tahirov’u ağırladıktan sonra resmi Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Türkiye’nin İHA/SİHA’larından mühimmatlarına, füzelerinden elektronik harp sistemlerine kadar bütün tecrübe, teknoloji ve kabiliyetleriyle Azerbaycan’ın yanında olduğunun altını çizen Demir, Türkiye’nin Azeri ordusuna yeni sistemler kazandıracağını da açıkladı.

BİR MİLLET İKİ DEVLET

“Bir Millet iki Devlet!” notu ve iki ülkenin bayraklarıyla yaptığı paylaşımda bulunan Demir ayrıca Azerbaycan’ın mevcut sistemlerin modernizasyonunun yanı sıra bakım ve onarım işlemlerinin gerçekleştirileceğini de belirtti.

BAKÜ: NÜKLEER SANTRALİ VURURUZ 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın Mingeçevir barajını vurma tehdidine yanıt olarak Azerbaycan ordusunun elindeki füzelerin Metzamor Nükleer Santrali’ne ulaşma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bakanlık sözcüsü Vagif Dargahlı, “Ermenistan tarafı, Azerbaycan ordusunun elindeki en modern füze sistemlerinin yüksek bir hassasiyetle Metzamor Nükleer Santrali’ni vurma yeteneğine sahip olduğunu unutmamalı. Bu, Ermenistan için büyük felakete yol açar” ifadesini kullandı. Söz konusu santral Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıkta.