HRW’ye göre, Myanmar hükümeti 2017’den beri ağır iş makineleri kullanarak, 55 köyün alt yapısı ve bitki örtüsünü yıkarak yok etti.
HRW’nin Asya Direktörü Brad Adams, “Bu köylerin çoğu, Arakanlıların zulme maruz kaldığı yerlerdi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu ihlalleri belgelemek ve kanıtları değerlendirerek sorumluların tespit edilmesi için görevlendirilen uzmanlar için korunmaları gerekirdi” diyerek, bu köylerin buldozerlerle yıkılması, orada bir zamanlar yaşamış olan Arakanlıların yasal iddiaları ve anılarını yok ettiğini belirtti.
Myanmar hükümeti, daha önce yolları düzeltmek ve yeni evler inşa etmek için bu alanların yıkıldığını iddia etmişti.
BM, uluslararası toplum ve yardım kuruluşları, Myanmar’ın bir ay önce başlayan Arakanlı mültecileri geri kabul etme yönündeki faaliyetlerini eleştirdi.
HRW tarafından ‘ırk ayrımı’ olarak tanımlanan koşullar yüzünden Arakanlılar, Arakan’a dönme konusunda isteksiz davranıyor.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Myanmar ordusunun başlattığı şiddet operasyonlarında yaklaşık 700 bin Arakanlı, ülkenin kuzeyinde yer alan Arakan eyaletinden Bangladeş’e kaçmış, ABD ve BM, Myanmar hükümetini Arakanlılara karşı ‘etnik temizlik’ operasyonu düzenlemekle suçlamıştı.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), önümüzdeki aylarda muson yağmurlarının etkili olacağını, bu nedenle Bangladeş’teki mülteci kamplarında yaşayan on binlerce çocuğun, sağlıksız koşullar ve su yoluyla yayılan hastalıklara maruz kalacakları konusunda uyarıda bulundu.
Şarku'l Avsat