Hong Kong'da hükümet karşıtı gösterilerde 200'ün üzerinde protestocu gözaltına alındı

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde polis, hükümet karşıtı gösteri düzenleyen 200'ün üzerinde demokrasi yanlısı protestocuyu gözaltına aldı.

AA

Polis yetkilileri, protestocuların Mong Kok bölgesinde slogan attıklarını ve yolları kapatıp bazı sokaklarda ateş yaktıklarını belirtti.

Apple Daily gazetesi, 200’ün üzerinde göstericinin gözaltına alındığını duyururken, "South China Morning Post”un haberinde gözaltı sayısının 250’nin üzerinde olduğu ifade edildi. Her iki haberde de kaynağa ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Polisin, gözaltına alınan protestocuların sayısını gün içerisinde paylaşması bekleniyor.

Dün, Hong Kong'da en az 10 alışveriş merkezinde bir araya gelen yüzlerce protestocu, hükümet karşıtı sloganlar atmış ve şarkılar söylemişti.

Mağazaların bulunduğu kalabalık Mong Kok bölgesindeki yolları çöp kutularıyla kapatmaya çalışan protestocuları dağıtan polisler, alışveriş merkezlerinin bulunduğu sokaklarda göstericilere birçok kez biber gazıyla müdahale etmişti.

- Yasağa rağmen protestolar sürüyor

Hong Kong'da 26 Mayıs'ta da 300 kişilik grup, bir alışveriş merkezinde gösteri düzenlemişti.

Cityplaza merkezinde toplanan ve çoğunluğu gençlerden oluşan göstericiler, "Hong Kong'a Özgürlük" sloganı atarak demokrasi yanlısı aktivistlerin serbest bırakılmasını istemişti.

Bu gösterinin, Hong Kong hükümetinin mart sonunda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından ötürü kamuya açık toplantılara getirdiği yasağın ardından düzenlenen ilk geniş katılımlı eylem olduğu belirtilmişti.

Hong Kong'da 15 demokrasi yanlısı aktivistin gözaltına alınması üzerine son iki haftadır gerilim artmıştı.

Muhaliflerce salgın dönemini siyasi baskı için fırsat olarak kullanmakla suçlanan Hong Kong yönetimi, bazı insan hakları kuruluşlarından tepki çekmişti.

Hong Kong'daki protestolar

Hong Kong'da Haziran 2019'da şüphelilerin Çin'e iadesi yasa tasarısına karşı başlayan demokrasi yanlısı protestolarda, yıl sonuna doğru protestocular ile polis arasındaki çatışma ve şiddet olayları artmıştı.

Tasarı, 23 Ekim 2019'da resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, "demokratik reform" talepleriyle eylemleri sürdürme kararı almıştı.

Göstericiler, tasarının geri çekilmesiyle protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini, polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını ve kentte siyasi reform sürecinin yeniden başlatılmasını talep ediyordu.

(AA)