Hollywood'da yazarlar grevde

Hollywood yazarlarının büyük stüdyolar ve yayın hizmetleriyle vardıkları geçici anlaşma, Temmuz ortasından bu yana grevde olan oyuncular için de bir örnek teşkil edebilir.

Aksam.com.tr

Yazarlar ve oyuncular, daha yüksek ücret ve eğlence sektöründe yapay zeka (AI) kullanımının sınırlandırılması gibi ortak kaygıları paylaşıyor.

Greve 2 Mayıs'ta başlayan Amerika Yazarlar Birliği (WGA) 24 Eylül Pazar günü stüdyolarla geçici bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, asgari ücretin iyileştirilmesini, yayın artıklarının artırılmasını ve yapay zekanın bir yazarın itibarını zedelemek için kullanılamayacağına dair güvence verilmesini öngörüyor. Bu anlaşma, grevdeki oyuncular arasında, stüdyolarla olan anlaşmazlıklarını yakında çözebileceklerine dair iyimserlik yarattı.

Yazar ve oyuncu Mel Shimkovitz Salı günü Netflix'in önünde eylem yaparken "Bunun olağanüstü bir anlaşma olduğunu duydum ve tarihsel olarak, bir sendikaya hangi anlaşmayı verirlerse, bir sonraki sendika kendi anlaşması için bir şablon olarak kullanır" dedi.

WGA, yazarların sözleşmeyi onaylamak için yapacakları son oylamadan önce Çarşamba günü işlerine dönebileceklerini söyledi. Bu, talk showların yayına dönebileceği ve yazarlığın devam edebileceği, ancak oyuncuların bir iş anlaşmasına varana kadar çekimlerin yeniden başlayamayacağı anlamına geliyor.

SAG-AFTRA oyuncu sendikası müzakerecileri, Walt Disney, Netflix ve diğer stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile bu yazdan beri görüşme yapmadı. Eğlence sektörü yöneticileri müzakerelerin önümüzdeki hafta içinde yeniden başlaması umudunu dile getirdiler.

Yazarların anlaşmasının ardından bir stüdyo yöneticisi "SAG uzun sürmemeli, bunu size söyleyebilirim" dedi. İşgücü müzakerelerinin hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler.

Oyuncular imajlarını ve çalışmalarını yapay zeka ile üretilen "dijital kopyalar" ile değiştirilmekten korumak istiyorlar. Yazarlar gibi oyuncular da, özellikle gelir paylaşımı şeklinde olmak üzere, yayın akışına kattıkları değeri yansıtan bir ücretlendirme istiyorlar.

Ancak SAG-AFTRA başka alanlarda da kazanımlar elde etmek istiyor ve geniş bir yelpazeye yayılan oyuncuların ele alınmasını istedikleri farklı sorunlar var.

Oyuncular, oyuncu seçiminde kullanılan ve yüz yüze okumalardan daha maliyetli olduğunu savundukları kendi kendine kaydedilen seçmelere sınırlama getirilmesini istiyor. Tüm oyuncular için eşitlik sağlamak amacıyla çeşitli saç dokuları ve cilt tonlarıyla çalışabilecek saç ve makyaj sanatçıları arıyorlar. Oyuncular ayrıca dizi sezonları arasında giderek uzayan aralarda çalışmak için daha fazla hareket alanı istiyorlar.

Dansçılar, şarkıcılar, arka plan oyuncuları ve dublörlerin de özel talepleri var.

"Mücadelemiz bitmedi - sadece kızışıyor!" SAG-AFTRA Salı gecesi X'te Pedro Pascal, Bob Odenkirk ve diğerlerinin grev hattındaki fotoğraflarını yayınladı. "Adil bir sözleşmeyi güvence altına almaya kararlıyız çünkü daha azını hak etmiyoruz. Zorlamaya devam edelim, savaşmaya devam edelim ve dünyaya kararlılığımızı gösterelim!"