Hollanda soykırımdaki suçunun üzerini örttü

Hollanda Yagıtayı 1995’te Srebrenitsa’da Sırplar tarafından katledilen 8 bin Boşnak’ın 350’sinin ölümünde ülkesinin payını yüzde 10’a indirdi. Boşnaklar Hollandalı BM Barış Gücü tarafından Sırplara teslim edilmişti.

Hollanda’nın en yüksek mahkemesi Yargıtay, Bosna’da 1992-1995 yılları arasında süren iç savaşta Srebrenitsalı 350 sivilin Sırplar tarafından öldürülmesinde bölgede askerleri bulunan ülkesini kısmen suçlu bulsa da Hollanda’nın sorumluluk payını yüzde 30’dan yüzde 10’a düşürdü. Srebrenitsalı kurban yakınlarının Hollanda devleti aleyhine açtığı davanın temyiz kararında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlerin görev yaptığı üsse sığınan 350 Srebrenitsalı Boşnak’ın 13 Temmuz 1995’te askerlerce üsten çıkarıldığını kabul eden Yargıtay, daha sonra Sırplar tarafından katledilen bu kişilerin ölümünde Hollanda’nın sorumluluk payının yalnızca yüzde 10 olduğuna hükmetti. Temyiz Mahkemesi’ne göre ise bu oran “yüzde 30”dı. 

'ZATEN ÖLECEKLERDİ' 

Yargıtay, söz konusu sivillerin üste kalsalar dahi yaşamalarının “kesin olmadığını” ifade ederken, Hollandalı askerlerin Sırpların bu Boşnak sivilleri alıkoymasına engel olamayacağını kaydetti. Yargıtayın dün açıkladığı nihai karar doğrultusunda, Hollanda devletinin kurban yakınlarına ödeyeceği tazminat da talep edilen miktarın yüzde 30’undan, yüzde 10’una indirildi. Bu arada, yüksek mahkemenin 2017’deki kararında da Hollanda kısmen suçlu bulunmuş ancak Hollanda’nın sorumluluk oranı yüzde 30 olarak açıklanmıştı. Ölümlerden Hollanda devletini sorumlu tutan kurban yakınlarının ise kararın ardından konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıması bekleniyor. 

Savaştan sonraki en büyük katliam

Yüksek Mahkeme Tavsiye Kurulu da, Hollanda’nın, 350 Boşnak erkeğin ölümünden sorumlu tutulamayacağını bildirdi. Kurula göre Hollanda askerleri, Müslüman erkekleri üsten gönderdiklerinde öldürüleceklerini kesin olarak bilemezdi. Lahey Mahkemesi Temmuz 2014’te, 350 Müslüman erkeğin teslim edilmelerinde Hollanda'nın tek sorumlu olduğuna karar vermişti. Srebrenitsa, ‘2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliam’ olarak değerlendiriliyor. 

86 kurban daha bugün defnedilecek

Bosna’daki savaşta (1992-1995) ülkenin kuzeyindeki Prijedor şehri ve civarında Sırplar tarafından acımasızca katledilen 86 kurban daha bugün toprağa verilecek. Savaştan yıllar sonra cesetlerine toplu mezarlarda ulaşılan ve kimlik tespiti yapılan kurbanlar, bugün son yolculuklarına uğurlanacak. Sanski Most şehrindeki merkezden törenin yapılacağı Prijedor’a götürülecek cenazeler, daha sonra kendi köylerindeki mezarlıklara defnedilecek ve dualar okunacak.

Mladiç'le Anlaştılar

Katliamın emrini veren Sırp General Mladiç, “Barış Gücü askerleri ve sivillerin korkmasına gerek yok” diye açıklama yapmış ancak doğru olmadığı anlaşılmıştı. Mladiç, 2016’da müebbet hapis cezasına çarptırıldı.