Hollanda kölelik için özür diledi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin kölelik tarihi ve köle ticaretindeki rolü sebebiyle hükümeti adına resmi olarak özür diledi.

Lahey'deki Hollanda Milli Arşivleri'nde yapılan törende konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Yüzyıllar boyunca Hollanda devleti adına birçok kişi metalaştırıldı, sömürüldü ve kötü muamele gördü. Yüzyıllar boyunca Hollanda devleti tarafından insan onuru ayaklar altına alındı" ifadelerini kullandı. Köleliğin insanlığa karşı suç teşkil ettiğini kaydeden Rutte, "Milyonlarca insan bu suçun acısını çekti ve çekiyor. Hollanda kendi payına düşeni kabullenmeli" şeklinde konuştu. Önceki hükümetlerin ülkenin kölelik tarihini kabullenmede eksik kaldığını belirten Rutte, "Hollanda hükümeti adına özür diliyorum. Kölelik tarihine yönelik farkındalığı artırmak için hükümetimiz 200 milyon avroluk fon sağlayacak" dedi

7 BAKAN ESKİ KOLONİLERDE

Başbakan Rutte'nin 'özür' açıklamasının ardından kabinedeki 7 bakan Surinam ve Karayipler'deki eski sömürgelerine giderek, Hollanda'nın özrünü buradaki yöneticiler ve sivil toplumun liderleriyle görüştü. Sint Maarten Başbakanı Silveria Jacobs, Hollanda'nın özrünü, "görüşleri alınmadığı" ve "tazminat ödenmeyeceği" gerekçesiyle kabul etmeyeceklerini açıkladı. Öte yandan Hollanda'nın özür dilemesinden rahatsız olan aşırı sağcı milletvekili Geert Wilders ise Twitter'dan "Rutte'nin özürü sebebiyle özür diliyorum" paylaşımını yaptı.

600 BİN AFRİKALI'YI KÖLELEŞTİRDİLER

Hollandalılar, 16. ve 17. yüzyıllarda imparatorluklarının "Altın Çağını" çoğu Güney Amerika ve Karayipler'e yaklaşık 600 bin Afrikalı'yı göndererek finanse ettiler. bugün Hollanda olarak bilinen Birleşik Eyaletler, Surinam, Karayipler'deki Curacao adası, Güney Afrika ve Endonezya gibi kolonilere sahipti.