Hizbullah’a bağlı uyuşturucu ve para aklama şebekesi Fransa’nın takibinde

Fransız Başsavcısı, Hizbullah’a bağlı 15 kişilik bir şebekeyi, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama suçlamasıyla ceza mahkemesine sevk etti.

Le Nouvel Observateur gazetesi, Hizbullah’ın uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama ağlarıyla işbirliği yaptığını, bunlardan en belirgin olanının, Avrupa’daki operasyonlarını kolaylaştıracak bir ortak arayan Kolombiyalı kokain ve eroin ağı olduğunu bildirdi.

Şebeke üyeleri takibe takıldı

Fransız yetkililer, 2016 yılında Lübnan şebekenin üyelerinden bazılarının izleyerek, Kolombiya’ya on milyonlarca euro gönderildiğini, Avrupalı ve ABD’li meslektaşları ile işbirliği yaptıklarını ve uyuşturucu paralarını transfer etmek için Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, Almanya ve Belçika’ya sık sık seyahat ettiklerini ortaya çıkardı.

Şebekenin on milyonlarca euronun aklanması için farklı yollar izlediği, bunlardan en önemlisinin de Avrupa’dan lüks otomobil ve saatlerin satın alınıp, Lübnan ve diğer ülkelerde satışa sunulduğunu ve şebekenin bir üyesinin 14 milyon euronun üzerinde değere sahip saatler satın aldığı tespit edildi.

2 milyon Euro transfer eden iki kişi tutuklandı

Şebekenin lideri Muhammed Ammar, şüpheli bir bankacılık faaliyeti sonrası, Ekim 2016’da Miami’de gözaltına alındı. Aynı yıl, Ammar’ın Hollanda’daki eşine 2 milyon euro transfer eden iki kişi de tutuklandı.

Şebekenin bir üyesi de, yine 2016 yılında, 1,7 milyon euroluk uyuşturucu ticareti sonucu elde edilen parayı Lübnan’daki Hizbullah’a transfer etmeye hazırlanırken Abican havaalanında gözaltına alındı.

Hizbullah, uyuşturucudan yılda 500 milyon dolar kazanıyor

Fransız gazetesine göre, bu konuda hazırlanan raporlar, İran tarafından desteklenen Hizbullah’ın Güney Amerika şebekesi ile birlikte uyuşturucu madde kaçakçılığıyla yılda yaklaşık 500 milyon dolar kazandığını doğruluyor.

Hollanda makamları, 2009’da Hizbullah ile bağlantılı uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı şebekesine mensup 17 kişiden oluşan bir hücrenin ele geçirildiğini ilan etti.

Hizbullah’ın askeri üslerinde özel eğitim aldılar 

Şark'ul Avsat'ın haberine göre Alman makamları , 2011 yılında Avrupa’daki uyuşturucu ticaretinden büyük miktarda para transferi yapan iki kişiyi ele geçirdi. Yapılan araştırmalara göre, bu kişilerin Lübnan’da Hizbullah’ın askeri üslerinde özel eğitim aldıkları açıklandı.

ABD Temsilciler Meclisi Finans Komitesi’nin üst düzey bir üyesi, 2012 yılının sonunda, uyuşturucu üretim ve ticaretinin Hizbullah’ın gelirlerinin yüzde 30’unu oluşturduğunu doğruladı.