Hintli kurtarma ekipleri, selin köprüleri yıktığı ve en az 74 kişinin ölümüne yol açtığı bölgeye uçuyor

Hava kuvvetlerine ait helikopterler Pazartesi günü Hindistan'ın Himalaya kuzeydoğusunda, 6 yıllık bir hidroelektrik barajının geçen hafta şiddetli yağmurda çatlayarak bir vadiyi buzul gölü sularıyla doldurması ve en az 74 kişinin ölümüne yol açmasının ardından mahsur kalan çok sayıda turisti kurtardı.

Aksam.com.tr

Yetkililer Press Trust of India haber ajansına yaptıkları açıklamada, selin başladığı Çarşamba gününden bu yana Sikkim eyaletinde 34 ceset çıkardıklarını, komşu Batı Bengal eyaletindeki yetkililerin ise sel sularının akıntıya kaptırdığı Teesta Nehri'nden 40 ceset çıkardıklarını söyledi.

Polis, yaklaşık 100 kişinin hala kayıp olduğunu söyledi. Sikkim eyaletinde hava koşulları iyileşirken, helikopterler mahsur kalan 3.000 kadar turiste yardım etmek üzere en kötü durumdaki Mangan bölgesine ulaştı.

Sikkim'deki en büyük hidroelektrik barajı olan Teesta 3 barajının tasarımı ve yerleşimi, inşa edildiği andan itibaren tartışmalara yol açmıştı. 2019 tarihli bir raporda Lhonak Gölü'nün barajları yıkabilecek ve büyük hasara yol açabilecek sel baskınlarına karşı "son derece savunmasız" olduğu belirtilmişti.