Hindistan'da sel felaketi: 10 ölü 82 yaralı

Yetkililer, Sikkim eyaletindeki kayıplar arasında 22 Hint Ordusu personelinin de bulunduğunu açıkladı.

Aksam.com.tr

Yetkililer, Çarşamba sabahı Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Sikkim eyaletini etkisi altına alan sel felaketinde en az 10 kişinin öldüğünü ve aralarında 22 Hint Ordusu personelinin de bulunduğu 82 kişinin kaybolduğunu açıkladı.

Şu ana kadar 10 kişinin cesedine ulaşıldığını, 82 kişinin ise hala kayıp olduğunu belirten Sikkim Baş Sekreteri Vijay Bhushan Pathak, Anadolu'ya telefonla yaptığı açıklamada eyalette kurtarma operasyonunun devam ettiğini söyledi.

Hindistan Ulusal Afet Yönetimi Kurumu Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Çarşamba günü erken saatlerde Teesta Nehri'ndeki su akışında ani bir artış olduğunu, bunun birkaç köprüyü, Chungthang Barajı'nı yıktığını ve nehir vadisinin üst kesimlerindeki birkaç küçük köyü, kasabayı ve altyapı projelerini etkilediğini söyledi.

"Bilim adamları ani selin kesin nedenini araştırırken, ani dalgalanmanın birincil nedeni, Kuzey Sikkim'deki Güney Lhonak Gölü'nde aşırı yağış ve GLOF (Buzul Gölü Taşkını) olayının muhtemel bir kombinasyonu gibi görünüyor" denilen açıklamada, gölün 5.200 metre yükseklikte olduğu ve gölün kuzeyinde ve yakın çevresinde yaklaşık 6.800 metrede yükselen buzla kaplı bir özellik olduğu belirtildi.

"Aralarında 23 ordu mensubunun da bulunduğu çok sayıda kişi kayıp" ve "üst kesimlerde devam eden kar yağışı ve alt kesimlerdeki yağış ve bulutlar helikopterlerin konuşlandırılmasını ve yardım operasyonlarını engelliyor" diye ekledi.

"Bununla birlikte, Eyalet Hükümetine mümkün olan her şekilde yardımcı olmak için tutarlı çabalar devam etmektedir. Etkilenen bölgelerin çeşitli yerlerinde yardım kampları kurulmuştur" denildi.

Açıklamada, etkilenen başlıca bölgelerin Mangan, Gangtok, Pakyong ve Namchi olduğu belirtildi.

Hindistan hükümeti ayrı bir açıklamada, Ulusal Afet Müdahale Gücü'nün halihazırda üç ekip görevlendirdiğini ve Guwahati ve Patna şehirlerinde ek ekiplerin hazır beklediğini söyledi.

Ordu ve hava kuvvetlerinden yeterli sayıda ekip ve varlığın kurtarma ve restorasyon çabalarında eyalete yardımcı olmak üzere konuşlandırıldığı belirtildi.

Çarşamba sabahı Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Mahendra Rawat, bir bulut patlamasının eyalette ani bir seli tetiklemesinin ardından en az 23 Hint Ordusu personelinin kayıp olduğunu söyledi.

Akşam saatlerinde ise arama kurtarma çalışmalarının halen devam ettiğini ve şu ana kadar bir askerin kurtarıldığını söyledi.