Hindistan'da polis gazetecinin evine baskın düzenledi

Hindistan polisi, haber sitesi NewsClick'in finansmanıyla ilgili bir soruşturma kapsamında önde gelen bazı gazeteci ve yazarların evlerine baskın düzenledi.

Aksam.com.tr

Aramalar Salı günü başkent Delhi'de gerçekleşti ve baskın yapılan kişilerin cep telefonlarına ve dizüstü bilgisayarlarına el konuldu.

Yetkililerin NewsClick'in Çin'den yasadışı fon aldığı iddialarını araştırdığı bildiriliyor - NewsClick bu suçlamayı reddediyor.

Eleştirmenler bu hareketin basın özgürlüğüne yönelik kasıtlı bir saldırı olduğunu söylüyor.

Baskın yapılanlar arasında NewsClick editörü Prabir Purkayastha, gazeteciler Abhisar Sharma, Aunindyo Chakravarty ve Bhasha Singh, popüler hiciv yazarı Sanjay Rajaura ve tarihçi Sohail Hashmi'nin de bulunduğu bildirildi. Bazıları sorgulanmak üzere polis merkezine götürüldü.

Polis henüz baskınlar hakkında yorum yapmadı ancak Bay Sharma X (eski adıyla Twitter) üzerinden gelişmeyi doğruladı ve polisin telefonuna ve dizüstü bilgisayarına el koyduğunu söyledi.

Bayan Singh de polisin telefonuna el koyduğunu yazdı.

ANI haber ajansının bildirdiğine göre, web sitesinin Delhi'deki ofisinde de aramalar devam ediyordu.

Haberlere göre baskınlar, New York Times'ın bir haberinde web sitesinin "Çin propagandası" yaymak için Amerikalı bir milyonerden fon aldığının iddia edilmesinin ardından Ağustos ayında NewsClick aleyhine kaydedilen bir dava ile bağlantılı olarak gerçekleştiriliyor.

Raporda Neville Roy Singham'ın "Çin hükümeti medya makinesi" ile yakın işbirliği içinde çalıştığı ve kar amacı gütmeyen gruplar ve paravan şirketlerden oluşan ağını "dünya çapında propagandasını finanse etmek" için kullandığı iddia ediliyordu.

Web sitesi ve gazetecileri hakkında 17 Ağustos'ta bir dava açıldı ve polis, kefaletle serbest bırakılmayı neredeyse imkansız hale getiren acımasız bir terörle mücadele yasası olan UAPA'ya başvurdu. NewsClick tüm suçlamaları yanlış olduğu gerekçesiyle şiddetle reddetti.

Başbakan Narendra Modi'nin 2014 yılında iktidara gelmesinden bu yana çok sayıda medya kuruluşu mali usulsüzlük nedeniyle hükümet tarafından soruşturmaya tabi tutuldu ve bu durum dünyanın en büyük demokrasisinde basın özgürlüğüne ilişkin endişeleri arttırdı.