Hindistan'da gazetecilerin tutuklanmasına tepki

3 Ekim 2023'te, MK Gandhi'nin doğum gününün ertesi günü, Delhi Polisi'nden beş yüzden fazla memur Hindistan'ın dört bir yanına dağılarak yüzden fazla gazeteci ve araştırmacıyı ya Özel Hücre karakollarında ya da evlerinde gözaltına aldı.

Aksam.com.tr

Onları tüm gün boyunca - kişi başına ortalama sekiz saat - sorguda tuttular ve 2020-21'deki çığır açan çiftçi isyanını, Şubat 2020'de Doğu Delhi'deki Müslüman karşıtı şiddeti ve hükümetin COVID-19 salgınına verdiği feci tepkiyi haber yapıp yapmadıklarını sordular.

Bu üç olay zamanımızın büyük süreçlerinin bir parçasıdır ve bunları haber yapmamak bir gazeteci ve araştırmacı için görevini ihmal etmek olurdu. Hükümetin takibindeki gazeteciler büyük ölçüde 2009 yılında kurulan web tabanlı bir haber sitesi olan Newsclick'ten; araştırmacılar ise Tricontinental: Institute for Social Research'e materyal sağlayan Tricontinental Research Services'ten geliyordu.

Gözaltına alınan bazı kişilere yönelik şiddet de dahil olmak üzere tüm gün süren taciz ve gözdağının ardından Delhi Polisi iki kişiyi tutukladı: Newsclick'in kurucusu ve baş editörü Prabir Purkayastha ile portalın insan ilişkileri şefi Amit Chakravarty.