Hindistan Kanadalı diplomatları sınır dışı ediyor

Financial Times'ın Salı günkü haberine göre Hindistan Kanada'ya 41 diplomatını 10 Ekim'e kadar ülkelerine geri göndermesi gerektiğini söyledi.

Aksam.com.tr


Hindistan ile Kanada arasındaki ilişkiler, Hindistan'ın "terörist" olarak nitelendirdiği Sih ayrılıkçı lider ve Kanada vatandaşı Hardeep Singh Nijjar'ın Haziran ayında Kanada'da öldürülmesinde Hindistan hükümet ajanlarının rolü olduğuna dair Kanada'nın şüpheleri nedeniyle ciddi şekilde gerilmişti.

Hindistan bu iddiayı saçma bularak reddetti.

Financial Times, Hindistan'ın talebini bilen kişilere dayandırdığı haberinde, Hindistan'ın 10 Ekim'den sonra ülkeyi terk etmeleri söylenen diplomatların diplomatik dokunulmazlıklarını iptal etmekle tehdit ettiğini belirtti.

Gazete, Kanada'nın Hindistan'da 62 diplomatı bulunduğunu ve Hindistan'ın bu sayının 41'e düşürülmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

Hindistan ve Kanada dışişleri bakanlıkları yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar daha önce yaptığı açıklamada Sih ayrılıkçı grupların varlığının Yeni Delhi'yi hayal kırıklığına uğrattığı Kanada'da Hintli diplomatlara karşı bir "şiddet iklimi" ve "gözdağı atmosferi" olduğunu söylemişti.