Hindistan isim değiştirdi: G-20 davetinde antik ismi kullandılar

Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti, Hindu milliyetçisi partisinin sömürge dönemi isimleri olarak gördüğü isimleri ortadan kaldırma çabalarını yansıtan bir hareketle, bu haftaki G-20 zirvesine katılan konuklara gönderilen akşam yemeği davetiyelerinde Hindistan adını Sanskritçe bir kelime ile değiştirdi. Devletin ismini Bharat olarak kullanıldı.

Aksam.com.tr

Hindistan Devlet Başkanı Droupadi Murmu, G-20 katılımcılarına gönderilen davetiyede "Hindistan Devlet Başkanı" yerine "Bharat Devlet Başkanı" olarak anılıyor.

Aksam.com.tr'nin The National'dan çevirdiği habere göre, 1,4 milyardan fazla nüfusa sahip olan ülke resmi olarak Hindistan ve Bharat olmak üzere iki isimle anılıyor, ancak hem ülke içinde hem de uluslararası alanda en yaygın olarak ilki kullanılıyor.


India ismini sömürge dönemi ürünü olarak görüyorlar

Bharat, birçok tarihçinin erken Hindu metinlerine dayandığına inandığı eski bir Sanskritçe kelimedir. Bu kelime Hintçe'de Hindistan anlamına da gelmektedir.

İsimlendirmedeki değişiklik Modi'nin Bharatiya Janata Partisi yetkilileri tarafından destekleniyor. Hindistan isminin İngiliz sömürgeciler tarafından ortaya atıldığını ve "köleliğin sembolü" olduğunu savunuyorlar. İngilizler Hindistan'ı, ülke 1947'de bağımsızlığını kazanana kadar yaklaşık 200 yıl boyunca yönetti.

Uttarakhand eyaletinin en üst düzey seçilmiş yetkilisi Pushkar Singh Dhami, eskiden Twitter olarak bilinen X'te "Kölelik zihniyetine bir darbe daha" dedi. Modi'nin iktidar partisinin liderlerinden olan Dhami, paylaşımında G20 konuklarına gönderilen akşam yemeği davetiyesini de paylaştı.