Hiçbir maddede uzlaşmadı! Yeni anayasaya Esed darbesi

Suriye'de İdlib'i bombalamaya devam eden Esed rejimi, BM Cenevre Ofisi'nde yeni anayasa için süren 6. tur görüşmelerini de tıkadı. Hiçbir maddede uzlaşmayan rejim, bir sonraki tur için de tarih vermedi.

Suriye'de Mart 2011'de barışçıl halk gösterileriyle başlayan ve Beşşar Esed rejiminin müdahalesiyle kan gölüne dönen iç savaşta 10 yıl geride kalırken İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde 18-22 Ekim'de gerçekleşen ve kaosu bitirecek yeni anayasa yazımı için muhalifler ve rejim temsilcilerinden oluşan Suriye Anayasa Komitesinin altıncı tur görüşmeleri "büyük hayal kırıklığıyla" sona erdi. Suriye Anayasa Komitesi'nin "Küçük Grup" diye adlandırılan 45 kişilik yazım kurulunun BM Cenevre Ofisi'nde altıncı tur görüşmeleri için daha önce tarafların anlaşmaya vardığını açıklayan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, önceki gün rejim ve muhaliflerin eş başkanlarının aynı masada ilk kez buluşmasına rağmen sonucun hüsran olduğunu açıkladı.

Beşinci turda muhalifler, yazımını tamamladıkları 10 temel maddeyi Anayasa Komitesi'ne sunmuş ancak rejimi temsil eden heyet bu maddeleri müzakere etmeyi dahi reddetmişti. Suriyeli muhalifler bu turda da anayasanın temel ilkelerine ilişkin (ordu, silahlı kuvvetler, güvenlik ve istihbarat) 4 maddeden oluşan taslak metni Pedersen'e sundu. Rejim heyeti ise Arap milliyetçiliğinin ön plana çıkarıldığı ve terör ve aşırılıkla ilgili metinleri Pedersen'e sundu. Fakat yoğun diplomasi mekiğine rağmen Pedersen tüm turlarda oyalama taktiğini tercih eden rejim heyetini bir türlü ikna edemedi. Pedersen, heyetlerin BM'den ayrılmasının ardından "büyük bir hayal kırıklığı" yaşadığını belirtti, ilk kez isim vererek rejim heyetini suçladı. Bir sonraki turun tarihi de belirlenemedi.

KRİZİN ÇÖZÜMÜNDE ASTANA BELİRLEYİCİ

Yeni anayasa yazım sürecindeki krizin nasıl aşılacağını ise Pedersen'in özellikle Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran ile yapacağı görüşmelerin belirlemesi bekleniyor. Bu 3 ülkeden heyetler altıncı tur görüşmeleri devam ederken Cenevre'de bir araya gelmişti. Görüşmelerde Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlık yaptı.