Hesabını nasıl verecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davos'taki 'One minute' çıkışıyla tepki gösterdiği İsrail’in 9'uncu Cumhurbaşkanı Peres, hayatını kaybetti. Peres’in mirası ise bıraktığı kan ve gözyaşı oldu. 

Felç geçirmesi nedeniyle iki hafta önce Tel Hoshemer Hastanesi'ne kaldırılan İsrail’in 9’uncu Cumhurbaşkanı Şimon Peres yapılan tüm müdahalelere rağmen 93 yaşında hayatını kaybetti. 2009 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'One minute' çıkışıyla hatırlanan Peres'in bıraktığı en büyük miras kan ve gözyaşı oldu.

48 YIL MİLLETVEKİLLİĞİ YAPMIŞTI 

66 yıllık siyasi geçmişi bulunan Peres, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında Lübnan ve Filistin'de yapılan katliamların en önemli sorumlularından biri. 'Şahin' olarak siyasi hayatına damga vuran Peres, 1923'te Belarus'ta dünyaya geldi. İsrail'in 9'uncu Cumhurbaşkanı olan Peres, iki defa başbakanlık ve bir defa geçiş dönemi başbakanlığı görevini yaptı. 1959'da İsrail Knesset Meclisi'ne giren Peres'in siyasi hayatı 66 yıl sürdü. 1994'te dönemin 

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı İzak Rabin ile birlikte Oslo'da Filistin-İsrail barış görüşmelerine katılan ve o dönem Dışişleri Bakanı olan Peres, Nobel Barış ödülü aldı.

GERİLİM YAŞANMIŞTI

Filistin'de ve Lübnan'da sivillerin katledilmesinden büyük ölçüde sorumlu olan Peres'in barış ödülü alması tepki çekmişti. Peres cumhurbaşkanlığı görevini Temmuz 2014'te Reuven Rivlin'e devretmişti. Peres,Türk halkının hafızlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "one minute" çıkışıyla kazındı. Peres, 2009 yılında İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda, dönemin Başbakanı Erdoğan ile gerilim yaşamıştı. "Gazze ve Ortadoğu'da Barış" konulu oturumda Peres'in sözlerinin ardından konuşma süresinin adil olmadığını belirten Erdoğan, İngilizce "bir dakika" süre istemiş ve Peres'e hitaben, "Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum" diyerek toplantı salonunu terk etmişti.

HAMAS’TAN MUTLUYUZ AÇIKLAMASI 

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Peres’in ölümünün ardından  ‘Filistin halkının çok mutlu oldu." ifadesini kullandı.

Peres'in ilk katliamı: Lübnan  

Peres'in başbakan olduğu dönemde, İsrail, 18 Nisan 1996'da “Gazap Üzümleri Operasyonu" adıyla Lübnan topraklarına bir saldırı başlattı. Saldırı sırasında Kana'daki BM merkezine sığınan sivillerden 102'si hayatını kaybetmişti.

Dökme Kurşun vahşeti: 1391 ölü

27 Aralık 2008'de Gazze'ye saldıran İsrail ordusu, 'Dökme Kurşunu' ismini verdiği operasyonda ev, okul, Birleşmiş Milletler binaları ve hastanelerin de olduğu yüzden fazla noktayı hedef aldı. Saldırıda bin 391 sivil ölmüştü.