Hariri, seçim konuşmasında Hizbullah’ı eleştirdi

Seçimlerden yaklaşık 1 ay önce Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri, yaptığı seçim konuşmasında, Hizbullah’a saldırarak seçmenlerini harekete geçirmeyi başardı.

Halka seslenen Hariri, önlerinde ‘iki çizgi ve iki yol’ olduğuna dikkati çekti. Geçtiğimiz Cuma günü, Müstakbel Hareketi’nin ikinci seçim dairesi Beyrut listesini açıklayan Hariri, 24 Mart’ta da Akkar seçim dairesi listesini ilan etti ve Trablus- Miniyeh- Danniyeh seçim dairesinde taraftarlarıyla bir araya geldi.

Kasım ayından önceki tüm istatistikler, Hariri’nin Sünni arenasındaki rakiplerinin lehine olan popülaritesinde önemli bir düşüş olduğunu ortaya koymuştu. Bu bağlamda seçim uzmanı Abdu Saad yaptığı açıklamada, “Hariri’nin popülaritesi geçtiğimiz Kasım ayından önce yüzde 40 azaldı. Ancak 2005-2009 yıllarındaki seviyesine ulaşmadan tekrar yükseldi. Koşullar olağanüstü ve büyük ihtimalle tekrar edilemez” dedi.

Milletvekili sayısı düşebilir

Şarku’l Avsat’a konuşan Saad, “Hiç şüphesiz Trablus savaşı, Hariri açısından en önemli mücadele olmaya devam ediyor. Zira en büyük Sünni blok seçmenlerinin bulunduğu bölgelerdeki varlığı, milletvekili sayısının 34’ten 20 ila 22’ye düşmesine tanık olabilir” ifadelerini kullandı.

Başta Özgür Yurtsever Hareketi ve Lübnan Kuvvetleri Partisi olmak üzere Hariri’nin Hristiyan müttefiklerinden beklentisinin aksine, kurduğu seçim ittifakından memnun kalmadı. Ancak seçim mutabakatını ‘bir parça’ üzerinde tamamlamayı tercih etti. Akkar, Baalbek- Hermel ve Şuf- Aley’de Lübnan Kuvvetleri ile Zahle’de ise Özgür Yurtsever ile kurulan koalisyon, yalnızca seçim mücadelesinin çoğunluğunda kendi lehine çabaladığını gösterdi. Nitekim bu durum, koltuk paylaşımının kendi dengesine fayda sağlamayan parti ve akımlarla olacağı anlamına gelmekte.

Müstakbel Hareketi’nin 24 Mart’ta milletvekilleri Hadi Habiş, Muhammed Süleyman, Vahbi Katişa, Velid el-Barini, Can Musa, Tarık el-Marabi ve Hıdır Habibi’i kapsayan Akkar listesi açıklanırken Hariri, bu listeyle Müstakbel Hareketi’nin seçim savaşının ‘Suriye vesayetine ve müttefiklerine karşı’ olacağına dikkati çekti. Bu bağlamda, “Bölgelerimizin onlara teslim edilmesine izin vermeyecek ve ellerimizi tekrar Akkar, Trablus, kuzey ve tüm Lübnan’a kadar uzatacağız” dedi. Seçmenlerine seslenen Hariri, “Bu seçimlerdeki seçimleriniz, istikrar, güvenlik, ekonomik hareketlilik ve iş fırsatları olacak. Allah korusun yıkım, ekonomik ve toplumsal kabuslar değil” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Trablus’da seçmenlerle bir araya gelen Hariri, “Seçimlerde iki çizgi ve iki yol var. Takip ettiğimiz yol; egemenlik, özgürlük, bağımsızlık, fikir ve ifade özgürlüğüdür” diyerek, diğer yolun ise Lübnan’a el koymak isteyen taraflarca yönetildiğini kaydetti. Hariri, “Hizbullah ile diyalog kurduğumuz doğru. Ancak anlaşmazlığı onunla ilişkilendiriyoruz. Ülkede bir sorun var. Ama bu sorun, vatandaşın yaşamını bozmamalıdır. Bu nedene Bakanlar Konseyi’nde ülkenin çıkarları için daha iyi bir konuma gelmeye karar verdik. Fakat stratejik konularda anlaşamadık. Bugün bu seçimlerde, ülkenin yönünü değiştirebiliriz” dedi.

Hariri, ikinci seçim dairesi Beyrut’taki Müstakbel listesini açıklarken, 6 Mayıs’ta evlerinden çıkmayanların, Hizbullah lehine adım atacağını vurguladı. Bu bağlamda Hariri, “Müstakbel’in Beyrut listesi dışındakilere verilen oy, Hizbullah’a fayda sağlayacak” şeklinde konuştu.

Beyrut listesinde şu isimler yer alıyor;

Tammam Selam, Basim el-Şab, Gazi Yusuf, Nezih Necm, Ali el-Şair, Ravla Tabaş el-Carudi, Faysal el-Saye, Rabia Hasune ve Zahir Aydo.

(Şarku'l Avsat)