Haniye suikastında yeni iddia! Aynı katta 2 odada daha patlayıcı madde bulundu

Haniye'nin İran Devrim Muhafızlarının konuk evinde öldürülmesi propaganda savaşları başlattı. NYT'nin ardından The Telegraph, Mossad'ın kiraladığı İranlı güvenlik ajanlarının üç odaya bomba yerleştirip yurtdışından patlattığını ileri sürdü.

HABER MERKEZİ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastin ardından yeni iddialar gündeme geliyor. İran saldırının uzaktan 7 kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketle yapıldığını idida ederken Batı medyası, Tahran'ı hedef gösteren haberler yayınlıyor. ABD gazetesi New Yoork Times'ın ardından İngiliz yayın organı The Telegraph, İsmail Haniye'nin kaldığı Devrim Muhafızları konukevine bomba yerleştirildiği iddiasını el yükselterek gündeme getirdi. Gazete, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın üç ayrı odaya patlayıcı yerleştirmeleri için Devrim Muhafızları'nın güvenlik ajanlarını kiraladığını iddia etti.

'İLK GİRİŞİM REİSİ'NİN CENAZESİNDE'

Habere göre asıl plan Haniye'yi mayısta helikopter kazasında ölen eski İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin cenaze töreninde şehit etmekti. Gazeteye konuşan Devrim Muhafızlarından iki yetkili, o dönemde konukevinde cenazeye katılan büyük kalabalık bulunması ve başarısızlık ihtimalinin yüksek olması nedeniyle operasyonun iptal edildiğini söyledi.

'MOSSAD İÇİN ÇALIŞAN AJANLAR'

Yeni suikast planı içinse, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan için düzenlenecek yemin töreni seçildi. Gazetenin haberine göre, Mossad için çalışan İranlı güvenlik ajanları, patlayıcıları üç ayrı odaya yerleştirip İran'dan çıkış yaptı. Gazetenin İranlı kaynakları, bombanın yerleştirildiği anın güvenlik kamerası görüntüleri olduğunu söyledi. Görüntelerde ajanların kısa süre içinde odadan odaya geçip bombaları yerleştirdiğinin görüldüğü ifade edildi. Habere göre, bombaları yerleştirdikten sonra geride bir işbirlikçi bırakıp İran'dan çıkan güvenlik ajanları, Haniye, Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'a geldiğinde 31 Temmuz sabaha karşı 02.00'da bombaları yurtdışından patlattı.

'GÜVENLİK ZAAAFI KAPATILACAK'

Gazeteye konuşan Devrim Muhafızlarından bir yetkili, üst düzey isimleri korumakla görevli yetkililerin Mossad'ın Ensar el Mehdi güvenlik biriminden ajanlar kiraladığından emin olduğunu söyledi, "Daha ayrıntılı araştırma sonucunda iki odada daha patlayıcı bulundu" dedi. Bir diğer yetkili ise, "Bu İran için bir aşağılanma ve büyük bir güvenlik ihaneti" yorumunu yapıp şu ifadeleri kullandı: "Bunun nasıl olduğu hala herkes için bir soru, anlayamıyorum. Hiyerarşide daha üstte kimsenin bilmediği bir şey olmalı." Aynı yetkili, bir ekibin suikastin güvenlik zaafı boyutunu daha az gösterecek bir yorum sunmak üzere çalıştığını da söyledi. Öte yandan New York Times ise suikastla ilgili İran'ın en az 24 şüpheliyi gözaltına aldığını yazdı.

İRAN: KISA MENZİLLİ ROKETLE VURULDU

İran, İran Devrim Muhafızları Ordusu Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin incelemelerin sonuçlarını paylaştı. Yazılı açıklamada suikastın, İsrail tarafından tasarlanıp uygulandığı ve ABD'nin de eyleme destek verdiği kaydedildi, "Yapılan incelemelere göre bu terör saldırısı, yaklaşık 7 kilogramlık savaş başlığı taşıyan kısa menzilli roketin misafirlerin konaklama alanının dışından ateşlenmesiyle gerçekleşti" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Haniye'nin "intikamının doğru zaman ve yerde kesinlikle alınacağı" aktarıldı.

'HANİYE FÜZE YA DA MERMİ İLE ÖLDÜRÜLDÜ'

Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid el-Kaddumi, Haniye'nin, dışarıdan gelen bir füze ya da mermiyle öldürülmüş olabileceğini öne sürdü. Kaddumi, "(Saldırının gerçekleştiği) Odanın dışarıya bakan duvarlarının ve tavanının (patlama sonucu) yıkıldığı göz önüne alındığında, büyük olasılıkla mekana dışarıdan füze veya mermi isabet etti. Tabii bu teknik raporlarla belirlenecek" dedi. Kaddumi, İranlı teknik ekibin, yoğun şekilde çalıştığını söyledi, "Henüz erken. Biz de İran'daki kardeşlerimizi bekliyoruz, bakalım ne diyecekler" diye konuştu.