Hamas: ABD’nin yaptırım kararının kabul etmiyoruz

Hamas, Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ABD mevzuatının, uluslararası hukuka aykırı bir davranış olarak gördüğü İsrail’e yönelik askeri çatışmalar sırasında sivillerin kalkan olarak kullanılması iddiasına yaptırım uygulayan yasa tasarısını kabul etmedi.

1

Hamas sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı açıklamada, “Yasanın kabul edilmesi, İsrail politikasının meşrulaştırıp, İsrail işgali ile yeni bir ABD uyumu sağlamak ve ‘kendisini savunarak, işgaline karşı direnme hakkı’ olan Filistin halkının meşru haklarını hedef alan yasayı reddediyoruz. Bu karar, Filistin davasının ve Filistin halkının haklarının tasfiye planını tamamlamak için geliyor” dedi.

Fevzi Berhum, ABD Başkanı Donald Trump’ın büyükelçiliğini İsrail’in başkenti olarak Kudüs’e taşıması konusunda ki görüşünü şiddetle eleştirdi.

“Hamas, Filistin halkının asaletli bir parçasıdır”

Berhum, “Hamas, Filistin halkının asaletli bir parçası olarak binlerce sivil, çocuk ve kadını öldüren işgalden korumak için çalışıyor. ABD Temsilciler Meclisi tarafından alınan karar, Filistin halkına, sembollerine ve davasına karşı daha fazla suç ve ihlali gerçekleştirmek için kullanmasına izin verecektir” açıklamalarında bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi, Konsey’deki Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan yasa tasarısının kabul edildiğini bildirdi. Meclis ayrıca, Hamas’ın sivilleri insani kalkan olarak kullanma iddiasını, uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle kınadı.

ABD: Hamas, çocukları tünel inşasında kullanıyor

ABD yasası, Hamas’ı hastaneler, camiler ve okullar dahil sivil bölgelerden defalarca roket atmakla suçluyor. Yasada ayrıca Hamas’ın, Filistinli sivillerin hayatını tehlikeye atmakla ve tünel inşa etmek için çocukları kullanmakla sorumlu tutuluyor.

Başkan Trump’ın BM’yi Hamas için uluslararası yaptırımlar uygulayan taslak kararını hazırlamak için yetkilileri çalışmaya çağırdığı bildirildi.

Şarku'l Avsat