Halk düşmanı olan biz değiliz!

ABD’de 350’ye yakın gazete, ABD Başkanı Trump’ın gazetecileri ‘düşman’ olarak görmesi karşısında tavır alarak bir kampanya başlattı. 

Göreve geldiği günden bu yana Amerikan merkez medyasını yalan haber üretim merkezi olarak tanımlayan, gazeteciler için ise ‘halk düşmanı’ ifadelerini kullanan ABD Başkanı Donald Trump’a karşı 350 Amerikan gazetesi, dün yayımladıkları baş yazılarla tepki gösterdi. Organize tepki, Boston Globe’un çağrısı üzerine başladı. Gazete durumu, ‘Özgür basına karşı kirli savaş’ olarak niteledi. Gazeteler ayrıca sosyal medyadaki #EnemyofNone (Kimsenin düşmanı değiliz) etiketiyle Trump’ın basına yönelik suçlamalarını kınayarak, özgür basının önemini vurguladı. Boston Globe’daki makalede “Bugün ABD’de hükümetin politikalarını desteklemeyen medya mensuplarının ‘halkın düşmanı’ olduğu mantrasını yaratan bir başkana sahibiz. Bu tıpkı kalabalığın üzerine ‘sihirli’ toz atan eski zaman şarlatanlarında olduğu gibi Başkan’ın ortaya attığı yalanlardan biri” denildi. 

HERKES FARKINDA

Trump’ın sıklıkla hedef aldığı New York Times da ‘Özgür basının size ihtiyacı var’ başlıklı makale yayımlarken Chicago Sun Times gazetesi ise çoğu ABD’linin Trump’ın ‘saçmaladığının’ farkında olduğunu savundu.

Şimdi de barış sürecini lekeleme derdindeler

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’de yapılması planlanan Rusya-Türkiye-Fransa-Almanya dörtlü zirvesinin Birleşmiş Milletler nezdindeki Cenevre sürecinin yerini alamayacağını belirtti. Nauert, “Biz, Cenevre sürecini, Suriye’deki çatışmanın uzun vadeli siyasi çözümüne giden tek uygulanabilir yol olarak görüyoruz” dedi. Sözcü, ABD’nin Türkiye’deki zirvede yer alıp almayacağı yönündeki soruya “Bilgim yok” dedi.