Haley’den Afrikalı büyükelçilere: Üzgünüm

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, dün, ABD Başkanı Trump’a atfedilen; göçmenlerin geldiği ülkeleri ‘çerçöp’ olarak nitelediği açıklama nedeniyle kızgınlıklarını dile getiren Afrikalı Büyükelçilere, söz konusu söylemlerden dolayı üzgün olduğunu ifade etti.

1

Şark'ul Avsat'ın haberine göre Ekvator Ginesi Büyükelçisi Anatolio Ndong Mba, Haley’in geçtiğimiz Cuma, Beyaz Saray’da yaptığı bir toplantıda ‘ırkçı’ söylemlerde bulunan Trump’ın özür dilemesini talep eden sert bir bildiri yayınlayan ABD’deki Afrikalı Büyükelçilerin talebi üzerine onlarla bir araya geldiğini belirtti.

Anatolio Ndong Mba, ABD Temsilcisi’nin, Afrika büyükelçileriyle yaptığı kapalı toplantı sırasında özür dilemediğini fakat üzgün olduğunu dile getirdiği söyledi. Haley’in, büyükelçiler o sırada Beyaz Saray’da olmadığını, söz konusu ifadelerin kullanılıp kullanılmadığı konusunda emin olmadığını açıkladığı ancak bu durumla ilgili her şey için üzgün olduğunu ifade ettiği bildirildi.

İsimlerini vermek istemeyen bazı diplomatlar, Trump’ın iyi niyet belirtisi olarak yakın zamanda Addis Ababa’da düzenlenecek olan zirvede Afrikalı liderlere bir dostluk mesajı göndermesini önerdiler.

Mba, Nikki Haley’in düzenlediği toplantıyı ‘dostça’ bulduğunu dile getirerek, “Bize doğru adım attığı ve ABD-Afrika işbirliğinden bahsettiği için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BM’deki ABD heyeti, Haley’in, toplantıda Trump’ın açıklamalarının neden olduğu öfke konusunu ele alıp almadığı hakkında bilgi vermedi.

Heyet, Twitter’da Haley’in de retweetlediği şu mesajı paylaştı: “Uzun zamandır devam eden ilişki ve ortak tarihimize değindik. AIDS ve terörizm ile mücadelemizi ve bölgede barışın gerekliliği konularını ele aldık.”