Haçlı kafası

Ankara’ya karşı düşmanca tavır sergilemeyi sürdüren AB, AKPM toplantısında bir skandala imza attı. Birlik, 13 yıl sonra Türkiye’yi ‘siyasi denetime’ alma kararı aldı.

1

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’ndaki “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye’nin “2004’te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısı” onaylandı. 

Ankara’ya 35 maddeli öneri 

Türkiye’ye 35 maddeden oluşan önerilerde bulunulan AKPM’nin bu kararı ile, Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi oldu. Avrupa Konseyi’nin yürütme kolu olan AKPM’de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor. AKPM’nin kuruluş amacı “insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü desteklemek” olarak tanımlanıyor. Karar, 45’e karşı 113 oyla kabul edildi, 12 parlamenter ise çekimser kaldı. Bu kararla birlikte Türkiye, 1996’da girdiği ve 2004’te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alındı. Ayrıca Türkiye, denetim sürecinden çıkarılıp bu sürece daha sonra yeniden dahil edilen ilk Avrupa ülkesi oldu. 

Ankara’dan sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, AKPM’nin Türkiye ile ilgili aldığı karara tepki gösterdi. Açıklamada alınan kararın art niyetli olduğu belirtildi: “Türkiye AKPM’de bu kararı alan Parlamenterleri öncelikle aklı selime, ardından ilkeli bir tutum benimseyerek dünyanın ortak belası olan terör tehdidiyle mücadele etmek üzere müşterek tedbirler almaya, ırkçılık ve İslamofobi sorunlarıyla samimi şekilde mücadele etmeye, iltica ve göç yönetimi konularında insan haklarını gözeten sorumlu bir duruş sergilemeye davet eder.”