Haaretz gazetesi: İsrail-BAE normalleşmesinin arkasında 20 milyar dolar yatıyor

İsrail ile BAE arasındaki normalleşme adımlarının arka planında, BAE'nin yıllık 23 milyar dolarlık savunma bütçesinin cezbediciliği olduğu öne sürüldü. Söz konusu bütçenin 20 milyar dolarlık kısmının her yıl ABD'li savunma şirketlerine aktığını yazan Haaretz gazetesi, ABD'li şirketlerin İsrail-BAE normalleşmesinin askeri boyutundan rahatsız olduğunu kaydetti.

İsrail basını, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile normalleşme sürecini başlatan İsrail’in asıl hedefinin, savunma ve siber güvenlik konularındaki iş birliği olduğunu yazdı.

Aksam.com.tr’nin Haaretz’den aktardığı habere göre, BAE’nin yıllık 23 milyar dolarlık savunma bütçesinin İsrail için son derece cezbedici olduğu kaydedildi.

İSRAİLLİ SAVUNMA ŞİRKETLERİ KOLLARI SIVADI

Söz konusu bütçenin 20 milyar dolarlık kısmının ABD’den alınan silahlara harcandığı belirtilen haberde, İsrailli savunma şirketlerinin normalleşme süreciyle birlikte kolları sıvayarak BAE’nin savunma bütçesine talip olduğu ifade edildi.

KAPALI KAPILAR ARDINDA YÜRÜYEN İLİŞKİLER AÇIĞA ÇIKACAK

BAE’nin özellikle son yıllarda İsrail ile kapalı kapılar ardından savunma ve siber güvenlik alanlarında iş birliği yürütmekte olduğu aktarılan haberde, ilişkilerin resmen tesis edilmesiyle birlikte hava araçları, yüz tanıma sistemleri ve siber gözetleme sistemleri üzerine çalışan şirketlerin de sahneye çıkmak için gün saydığının altı çizildi.

ABD’Lİ ŞİRKETLER, BAE’NİN 23 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇESİNİ PAYLAŞMAK İSTEMİYOR

ABD’li savunma şirketlerinin İsrail ile BAE arasındaki normalleşmenin askeri iş birliğine dönüşmesinden endişe duyduklarını vurgulayan Haaretz, ABD’li şirketlerin, “BAE’nin 23 milyar dolarlık yıllık savunma bütçesini kimseyle paylaşmak istemediklerini” yazdı.