'Güvenlik için Türkiye şart'

Türkiye'nin Kabil'deki havalimanını koruma teklifine karşı çıkan Taliban'a yanıt veren ABD, “Bölgede uluslararası diplomasi için güvenli bir havalimanı şart” dedi.

ABD'nin 11 Eylül saldırılarının 20. yılında Afganistan'dan çekilme kararı almasının bölgedeki yankıları sürüyor. Türkiye'nin ABD çekildikten sonra Kabil'deki havalimanını koruma teklifini reddeden bir açıklama yapan Taliban'a yanıt ABD'den geldi. Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, "Türkiye 20 yıldır NATO kuvvetlerinin bir parçasıydı. O nedenle ABD ile 29 Şubat 2020'de vardığımız anlaşma uyarınca onlar da Afganistan'dan çekilmeli" demişti. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ise "İşleyen ve güvenli bir havalimanının, uluslararası diplomasinin varlığı için şart olduğunun altını çiziyoruz. Bu Afganistan ekonomisi ve yolcuları için de fayda sağlayacak" açıklaması yapıldı.

'ÖNEMLİ MÜTTEFİKİMİZ'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da geçen hafta "Siyasi, mali ve lojistik destek şartlarımız karşılandığı takdirde Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda kalabiliriz" demişti. Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye havaalanının işlemesi konusunda önemli bir müttefik. Türkiye'nin de aralarında olduğu müttefikler arasında havaalanına nasıl destek vermeye devam edeceğimiz konusunda diyalog sürüyor" dedi.

11 EYLÜL'E KADAR TAMAMLANACAK

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan'da ABD'nin 1 Mayıs'tan itibaren Afganistan'dan geri çekilmeye başlayacağını ve tam çekilmenin Dünya Ticaret Merkezi, İkiz Kuleler ve Pentagon'a yönelik terör saldırılarının 20. yıl dönümü olan 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurmuştu.