'Güvenli bölge'den zorunlu kaçış... Katliamın yeni hedefi: Han Yunus

Gazze'de 37 binden fazla insanı katleden İsrail, Han Yunus'un boşaltılması çağrısı yaptı. Saldırılardan endişe eden Filistinliler, yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla bölgeyi terk etmeye başladı.

Gazze şeridinde 271 gündür saldırılarını sürdüren İsrail, 'güvenli bölge' dediği güneydeki Han Yunus kentinin doğusunun boşaltılmasını istedi. İsrail ordu sözcülerinden Avichay Adraee'de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Filistinlilerden Han Yunus kentinin doğusundaki bölgeleri güvenlikleri için acilen boşaltmalarını istedi.

YİNE YOLLARA DÜŞTÜLER

Ordunun yaptığı bu çağrının, İsrail güçlerinin haftalar önce ayrıldığı bölgeye yeniden girebileceği yorumlarını beraberinde getirdi. İsrail ordusunun 'Han Yunus'un doğusunu boşaltın' talimatının ardından kentin doğusundaki Filistinliler El Mevasi bölgesine doğru yeniden göç etti. Filistinliler, çoğu yaya olarak yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla bölgeyi terk etti.

HASTANE DE BOŞALTILDI

Han Yunus kentindeki Gazze-Avrupa Hastanesi çalışanları da İsrail'in hastanenin bulunduğu bölgenin boşaltılması yönündeki uyarısının ardından hasta, yaralı ve cihazların tahliyesine başladı. Hasta ve yaralıların Nasır Hastanesi'ne nakledildiğini ifade etti. Hastanenin veya çevresinin bombalanması durumunda zarar görecekleri endişesiyle ekiplerin 'hastanedeki tıbbi alet ve cihazları da tahliye etmeye başladığını' bildirdi. Han Yunus ile Refah'a uzanan El Mevasi bölgesi, İsrail ordusunun daha önce göçe zorladığı Filistinlilerin gitmesini istediği 'güvenli bölgeler' arasında yer alıyordu.

BM: İSRAİL'İN ÇAĞRISI ENDİŞE OLUŞTURUYOR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) de konuya ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Binlerce kişinin Han Yunus'tan tahliye edilmesinin istenmesinden son derece endişe duyuyoruz. Bu, muhtemelen büyük kitlesel yerinden edilme, acılar ve aile ayrılıklarına yol açacak" ifadelerini kullandı. Bu durumun, nüfusun gıda, su, barınak ve diğer temel ihtiyaçlar konusunda ciddi eksikliklerle karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleştiği vurgulandı. BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise Han Yunus'tan 250 bin Filistinlinin kaçmak zorunda kalacağının tahmin edildiğini bildirdi.