Güney Kore'den misilleme: On yıl sonra askeri geçit töreni düzenliyorlar

Güney Kore Salı günü, nükleer silahlara sahip Kuzey Kore ile ilişkilerinin düşmesi karşısında gelişmiş cephaneliğini sergileyerek on yıl sonra ilk askeri geçit törenini düzenleyecek.

Aksam.com.tr

Pyongyang düzenli olarak büyük askeri geçit törenleri düzenliyor ancak Seul'deki bu tür etkinlikler geleneksel olarak sadece beş yılda bir Güney Kore'nin Silahlı Kuvvetler Günü'nü kutlamak için düzenleniyor.

En son geçit töreni 2013 yılında yapılmıştı. Beş yıl sonra dönemin Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore'ye yönelik uzlaşmacı yaklaşımı doğrultusunda askeri bir etkinlik yerine bir kutlama töreni düzenlemeyi tercih etti.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Salı günü Seul'de yapılacak geçit töreninin saat 16:00 (07:00 GMT) civarında başlayacağını ve yaklaşık 6.700 asker ile aralarında F-35 hayalet savaş uçaklarının da bulunduğu 340 parça askeri teçhizatın yer alacağını açıkladı.

Güney Kore'nin ilk yerli üretim savaş uçağı olan KF-21'in yanı sıra yeni nesil helikopterler ve insansız hava araçlarının da sergileneceği belirtildi.

Bakanlık ayrıca, yaklaşık 200 Güney Koreli ve ABD'li personelin "gerçek bir havadan sızma ile aynı şekilde taktiksel düşüşler" göstereceğini söyledi.

Geçen yıl seçilen Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Güney Kore'yi ABD'ye yakınlaştırdı ve uzun süredir müttefik olan iki ülke, Kuzey Kore'den gelen tehditlere karşı koymak için geniş çaplı tatbikatlar da dahil olmak üzere savunma işbirliğini arttırdı.

Salı günü yapılacak geçit törenine yaklaşık 300 ABD askeri personeli katılacak.

Salı günü Seul'ün güneyindeki bir hava üssünde 75. Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle düzenlenen ayrı bir tören sırasında Yoon, ABD-Güney Kore savunma bağlarının genişlemesini selamladı.

"Kuzey Kore nükleer silah kullanırsa, rejimi ROK-ABD ittifakının ezici bir tepkisiyle sona erdirilecektir" diyen Yoon, ortakların geçmişte yaptığı bir uyarıyı tekrarladı.