Güney Kore'deki kızını aradığı için 3 yıl hapis cezası aldı

Kuzey Kore, ülkeden kaçarak Güney Kore'ye yerleşen kızıyla telefonda konuştuğu için bir kadını üç yıl hapis cezasına çarptırdı.

Aksam.com.tr

Anne-kız arasındaki telefon görüşmesine aracılık eden bir başka kadın ise bir yıl zorunlu çalışma cezası aldı ve ailesi Kuzey Kore'nin ücra kırsalına sürgün edildi.

Kuzey Kore ülkeden kaçanlara vatan haini muamelesi yapıyor ve Kim Jong Un'un 2011'de iktidara gelmesinden bu yana yetkililer kaçanlarla temas kurmak için kuzey sınır bölgesindeki Çin hücresel ağlarına erişen kişilere daha yoğun baskı uyguluyor.

"Kuzeydeki Ryanggang eyaletinde yaşayan bir kişi RFA Korece'ye güvenlik nedeniyle adının açıklanmaması koşuluyla şunları söyledi: "Yakın zamanda Güney Kore'yi telefonla arayan iki kadın cezalandırıldı.

"Biri Paegam ilçesinden bir anne ve Güney Kore'ye yerleşen kızıyla telefonda konuştuktan sonra para aldı" dedi. "Diğer kadın ise buna yardımcı olan Hyesan'dan bir komisyoncu."

Simsarlar Çin'de kullandıkları cep telefonları üzerinden görüşme satarak para kazanıyor. Kaçağın aile üyesiyle birlikte yakındaki dağlara, sınırın Çin tarafındaki baz istasyonlarının menzilindeki bir bölgeye gidiyorlar.

Güney'deki insanlar Çin'deki bir hesaba para havale ediyor, ardından bir komisyoncu bu paranın kaçakçılar ya da Kuzey Kore'de yaşayan Çinliler tarafından Çin'e getirilmesini ayarlıyor. Yüklü bir kesinti yapıldıktan sonra geri kalanı Kuzey Kore'deki akrabaya veriliyor.