AA
Güney Kore'de devlet başkanlığı seçimlerini kazanan muhalefetteki Halkın Gücü Partisinin adayı Yoon Suk-yeol'un, kıyı komşusu Japonya ile süren sorunlara "mekik diplomasisiyle" yanıt vereceği tahmin ediliyor.
Yoon seçim sonrası, Japonya ile "gelecek odaklı ilişkiler inşa etme sözü" vererek "ilişkilerin hem iki ülkeye hem de iki ülke halkına fayda sağlamaya yönelik olması gerektiğine" dikkat çekti.
Takeşima/Dokdo adaları, savaş dönemi istismar edilen Koreli kadınlar ile zorla çalıştırılan Koreli işçiler gibi sorunlara yönelik Yoon, "gerçekleri araştırmak ve çözülmesi gereken sorunlar üzerinde kafa yorulması gerekeceğini" söyledi.
"Seçilmesi halinde liderler arası Tokyo-Seul mekik diplomasisini yeniden başlatacağını ve ABD'den sonra Japonya'yı ziyaret edeceğini" kaydeden Yoon, Devlet Başkanlığı görevine mayısta başlayacak ve 2027'ye kadar yürütecek.
Dış politika uzmanları, yeni başkanın dış politikada, "ABD ve Japonya ile angajmanı" artırmayı, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ittifakı ülkeleriyle iş birliğini güçlendirmeyi, Pyongyang tehditlerine karşı "sert yaklaşım" benimseyeceğini belirtiyor.
- QUAD VİZYONU
Kyodo ajansına konuşan Hudson Institute Doğu Asya ve Pasifik Uzmanı Riley Waters, Yoon'un QUAD ittifakının "faaliyetlerine katılma vizyonu" taşıdığını kaydederek bu vizyonun kritik teknolojilerin tedarikinde "yeni fırsatlar" doğurabileceğini söyledi.
Güney Kore'nin "güvenlik müttefiki ABD" ve "ekonomik partneri Çin" arasında dengeli ilişkiler arayışı içerisinde olacağına dikkati çeken Walters, "Yoon'un bölgesel meselelere ilgisi, Biden yönetiminin 'Hint-Pasifik Stratejisi' ile uyumlu olmasını gerektirecek." diye konuştu.
Canon Küresel Çalışmalar Enstitüsü (CIGS) Kıdemli Araştırma Uzmanı İto Kootaro ise Rusya ve Çin'in, "ABD-Japonya-Güney Kore üçlü güvenlik iş birliğinin bozulması beklentisiyle '(bölgede) oldubitti oluşturmayı' hedefleyeceğini" kaydederek Tayvan Boğazı'nda "yükselebilecek tansiyonun" Yoon'u, Tokyo-Seul ilişkilerini geliştirmeye yönelteceğini dile getirdi.
- "İHTİLAF SÜREMEZ"
Doshisha Üniversitesi Kore Araştırmaları Uzmanı Prof. Asaba Yuki, "dış politika ve güvenlik" sahası ele alındığında Tokyo hükümetinin, seçimde yarışan diğer adaya nispeten, "Yoon ile daha fazla ortak vizyona" sahip olduğunu söyledi.
Pasifik komşularının "eskiden olduğu gibi stratejik menfaatlerde" buluşabileceklerini belirten Asaba, Japonya'nın 2019'da yürürlüğe koyduğu yarı iletken materyallere yönelik ihracat kontrollerini kaldırmasının, ilk aşamada "iyi niyet jesti" olabileceğini söyledi.
Asaba, "Bu sadece iki ülke arası ilişkiler değil, bölgedeki kilit bağlantı. Ukrayna krizinin 'tetiği çektiği' dünyada (iki ülkenin) liberal demokrasiyi korumak için nasıl hareket edeceklerinin göstergesi. Japonya, Güney Kore'yle ihtilafta kalmayı sürdüremez." dedi.
- "ORTAK MENFAAT"
Sasakawa Barış Vakfı (SPF) Uluslararası Barış ve Güvenlik Bölümü Kıdemli Uzmanı Watanabe Tsuneo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim sonucunun, Güney Kore halkının "Japonya'ya yönelik daha gerçekçi yaklaşımlara yöneldiği" şeklinde okunabileceğini söyledi.
Çin'in bölgesel faaliyetleri ile nükleer kapasitesini artırmaya çalışan Kuzey Kore'ye ayrıca Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası Rusya tehlikesine dikkati çeken Watanabe, Japonya ve Güney Kore'nin, "artık ortak menfaatlere yeniden yönelme zamanının geldiğini" söyledi.
Eski Japon diplomat ve CIGS Araştırma Direktörü Miyake Kuni, Tokyo-Seul arasındaki "sorunlu ilişkilerin" gidişatında iyimser yaklaşım ümit ettiğini belirterek bölgede demokratik iki ülke ilişkilerine yönelik, "(Japonya'nın) Güney Kore ile ikili ilişkileri ilerleyecek. Bu tarz sorunların yaşanmadığı bir komşuluk yok, sorunsuz komşuluk olmuyor." dedi.
Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945 döneminde, zorla çalıştırdığı Koreli işçiler ile Japon askeri birimlerinde istismar edilen Koreli kadınlar konuları, ikili ilişkilerde "hassas sorunlar" olarak biliniyor.
Güney Kore'nin kontrolü altında tuttuğu ve Japonya'nın Şimane eyaleti yakınlarındaki, toprak parçaları Dokdo/Takeşima uzun zamandır iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına konu oluyor.