Güney Kore ile ABD'den Kuzey Kore sınırında askeri tatbikat

Ordu, askerlerin tatbikata binaları arayarak ve temizleyerek, rehineleri kurtararak ve teröristlerin yerini tespit ederek ve onları yenilgiye uğratarak katıldığını söyledi.

Aksam.com.tr

Yerel medya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Kore ve ABD askerlerinin bu hafta başında Koreler arası sınır yakınlarında birleşik bir terörle mücadele tatbikatı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Seul merkezli Yonhap News'in haberine göre ortak tatbikat, iki Kore'yi birbirinden ayıran Askerden Arındırılmış Bölge'nin yaklaşık 30 kilometre (18 mil) güneyindeki Pocheon'da bulunan Rodriguez Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Ajansın ordudan yapılan açıklamaya dayandırdığı haberinde, "Ordunun 6. Piyade Tümeni ve Sekizinci ABD Ordusundan yaklaşık 80 askeri polis personelinin katıldığı tatbikat Pazartesi günü gerçekleşti" denildi.

Askerlerin tatbikata binaları arayarak ve temizleyerek, rehineleri kurtararak ve teröristleri bulup yenerek katıldıkları belirtildi.

Kore Yarımadası'ndaki gerilim Salı günü Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un Kuzey Kore rejiminin nükleer silah kullanması halinde "sonunun getirileceği" uyarısında bulunmasıyla yeniden tırmandı.

Seul Hava Üssü'nde 75. Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Yoon, "Kuzey Kore nükleer silah kullanırsa, Güney Kore-ABD ittifakının vereceği ezici bir karşılıkla rejimi sona erdirilecektir" dedi.

Perşembe gününün ilerleyen saatlerinde Kuzey Kore devlet medyası, ülkenin nükleer askeri yeteneklerini arttırma politikasını anayasasına koyduğunu bildirdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin parlamentosu olan Yüksek Halk Meclisi'ni nükleer silahlanmayı anayasaya dahil ettiği için övdü ve bunu Pyongyang'ın "var olma hakkı" olarak nitelendirdi.

Ayrıca geniş çaplı nükleer savaş tatbikatları yapan ve Kore yarımadası yakınlarına nükleer varlıklar yerleştiren ABD'yi Kuzey Kore devletini ortadan kaldırmaya çalışmakla suçladı.

Kim, ABD, Güney Kore ve Japonya arasındaki ittifakı ülkesine yönelik "en kötü gerçek tehdit" olarak tanımladı.