Güney Kore, deniz ürünlerine radyasyon testi yapıyor

Açıklama, Japonya'nın Fukushima Daiichi nükleer santralinden 2. tur su salımına başladığı sırada geldi.

Aksam.com.tr

Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre Perşembe günü Güney Kore, Japonya'nın Fukushima Daiichi nükleer santralinden Pasifik Okyanusu'na arıtılmış radyoaktif su salmanın ikinci aşamasına başlamasıyla birlikte yerli ve ithal deniz ürünleri üzerinde yoğun radyasyon testlerine devam edeceğini söyledi. İlk aşama Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştirilmişti.

2011 yılında meydana gelen büyük bir deprem ve tsunami, üç Fukushima Daiichi reaktörünün güç kaynağını ve soğutmasını devre dışı bırakarak bir nükleer kazaya neden olmuştu.

Okyanuslar Bakan Yardımcısı Park Sung-hoon bir basın brifinginde "Hükümet deniz ürünleri üzerinde 14.000'den fazla radyasyon testi gerçekleştirerek bu yılki hedefimizi çoktan aştı ve tüm ürünler güvenlik standartlarımızı karşıladı" dedi.

Güney Kore, 2011'deki kazanın ardından radyasyon seviyelerine ilişkin endişeler nedeniyle 2013 yılında Fukushima yakınlarındaki sekiz Japon vilayetinden tüm deniz ürünleri ithalatını yasaklamış ve halkın tüm endişeleri giderilene kadar ithalat kısıtlamalarını sürdürme sözü vermişti.

Salımın ikinci aşaması 23 Ekim'e kadar devam edecek.