Güney Çin Denizi'nde 'tehlikeli yakınlaşma'

ABD Savunma Bakanlığı, Güney Çin Denizi'nde Çin'e ait iki savaş uçağının ABD'ye ait bir keşif uçağını ''taciz ettiğini'' bildirdi

1

ABD Savunma Bakanlığı, Güney Çin Denizi'nde Çin'e ait iki savaş uçağının ABD'ye ait bir keşif uçağını "taciz ettiği"ni duyurdu. Pentagon sözcülerinden Michelle Baldanza tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD donanmasına ait bir keşif uçağının önceki gün Güney Çin Denizi'nde uluslararası sularda seyrederken Çin'e ait iki taktik savaş uçağı tarafından "taciz edildiği" bildirildi.

Pentagon tarafından "güvensiz" olarak tanımlanan "yakınlaşmada" iki J-11 tipi Çin savaş uçağının, EP-3E tipi Amerikan keşif uçağına 15 metre kadar yaklaştığı kaydedildi.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Amerikan keşif uçağının olası bir çarpışmadan kaçınmak için hızla alçaldığı bilgisine yer verildi.

Mayıs ayı başında Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bir adaya 12 milden fazla yaklaşan bir Amerikan destroyerinin yolu, Çin'e ait savaş uçakları ve gemileri tarafından kesilmeye çalışılmıştı.

Daha önce yaptığı açıklamalarında ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Pasifik'te bulunan ülkelere, deniz doldurarak toprak sahibi olma projelerine son vermeleri çağrısı yapmıştı. Carter ayrıca, ABD keşif uçaklarının uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçuşlarına devam edeceğini söylemişti.

Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.