Ahmet Eraslan
Aksam.com.tr'nin iNews'ten çevirdiği analize göre, geçtiğimiz hafta iki Amerikan askeri uçağı Barents Denizi üzerinde Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki Novaya Zemlya adası yönünde uçarken tespit edildi.
Moskova'daki savunma bakanlığı, Rus jetlerinin gelen uçakları durdurmak için havalandığını ve uçakların Rus hava sahasına ulaşmadan geri döndüklerini söyledi.
Novaya Zemlya bir nükleer test sahasına ev sahipliği yaptığı için alışılmadık bir hassasiyete sahip. Uydu görüntüleri, bazı bilim adamlarının milenyumun ilk nükleer denemesine hazırlık olarak yorumladıkları bölgede artan faaliyeti ortaya çıkardı.
Norveç gazetesi High North News'in editörü Arne O. Holm, "Savaşın tırmanmasına hazırlanıyoruz" diye yazdı. "Kuzeydeki askeri varlık her geçen gün artıyor."
Kuzey Kutbu, Kuzey Filosuna, nükleer denizaltılara, füze tesislerine, hava alanlarına, radar istasyonlarına ve askeri birliklere ev sahipliği yapan bir Rus askeri kalesidir. En büyük kuvvet, Norveç ve NATO'nun en yeni üyesi Finlandiya ile sınırı paylaşan Kola Yarımadası'nda konuşlu.
Rusya gözdağı veriyor
Moskova savaştan önce de varlığını hızla genişletiyordu ve bu süreç Ukrayna'nın işgalinin Kuzey Kutbu'ndaki insan gücünü tüketen taleplerine rağmen devam etti.
Rusya son yıllarda Kuzey Kutbu'nda düzinelerce askeri üs inşa ederken, bölge aynı zamanda Rusya'nın en gelişmiş hipersonik füzelerinin ve Poseidon nükleer torpido uçağının testleri için de kullanılıyor.
Arktik Enstitüsü'nde bölgesel güvenlik uzmanı olan Dr. Andreas Østhagen, Rusya'nın rakiplerine gözdağı vermeye çalıştığını söylüyor.
"Rusya'nın, Franz Josef Land'da[en batıdaki üssü]yeni bir hava üssü ve yeni tip su üstü gemileri kurmak gibi, NATO ve müttefiklerinin Kuzey Kutbu'nun belirli bölgelerine müdahalesini caydıracak kapasiteler geliştirmeye giderek daha fazla odaklandığını görüyoruz."
İklim aktivistleri kaygılı
Arktik Konseyi ülkeleriyle işbirliği azaldıkça Rusya, Arktik sularında işbirliği için bir anlaşma imzalayarak Çin ile olan ittifakına daha fazla yöneldi. Çin kendisini "Kuzey Kutbu'na yakın" bir devlet olarak ilan etti ve yeni araştırma istasyonları kurarak ve Pekin'in "Kutup İpek Yolu" adını verdiği kârlı bir nakliye rotası geliştirmeye çalışarak Kuzey Kutbu'ndaki varlığını arttırdı.
Dünyanın en hızlı ısınan bölgesinde kutup buzları erirken, Çin ve Rusya - ve Alaska'daki ABD - dünyanın en zengin kullanılmayan petrol ve gaz yataklarından bazılarına erişimin iyileştirilmesinden yararlanmaya çalışıyor ve karbon emisyon hedeflerine büyük bir darbe vurma tehdidinde bulunuyor.
İklim aktivistleri, hassas ekosistemde artan trafiğin, petrol sızıntısı tehdidi ve okyanusa açılan yerli topluluklara zarar verme gibi riskleri konusunda uyarıda bulundular.
Ancak Kuzey Kutbu çevresini korumaya yönelik uluslararası anlaşmalar için umutlar, giderek artan küresel bir çatışma donmuş kuzeye geldikçe sönük görünüyor.