Görgü tanıkları o anları anlattı: Kaptan kaçtı, Yunan batırdı

Akdeniz'de göçmen teknesi faciasından kurtulanlar, teknenin batmasına Yunan Sahil Güvenlik güçlerinin yol açtığını söyledi. Yunan medyası da kaptanın bir botla tekneyi terk ettiğini iddia etti.

Yunanistan açıklarında 14 Haziran'da içinde 750 kişinin olduğu iddia edilen tekne batmış, 82 kişi hayatını kaybetmişti. 104 kişini sağ kurtulduğu onlarca kişinin kayıp olduğu faciadan kurtulan kişiler teknenin batmasına Yunan Sahil Güvenlik güçlerinin yol açtığını söyledi.

KAPTAN ÖLÜME TERK ETTİ

Yunan medyasına göre tekne Mısır'dan yolcusuz şekilde demir aldı ve Libya'nın Tobruk limanında durarak İtalya'ya gitmek isteyen göçmenleri aldı. Facia, kaptan ve mürettebatın, motoru bozulan tekneyi bir botla terk etmesinin ardından yaşandı.

TEKNEYİ SÜRÜKLEDİLER

Atina'daki Malasaka Mülteci Kabul Merkezi'nde tutulan bazı görgü tanıkları o anları BBC'ye anlattı. Mısırlı bir görgü tanığı "Yunan Sahil Güvenliği'nin bizi kurtaracağını sandık ama bunun yerine tekneyi batırdılar" dedi. Yunan makamları daha önce bu suçlamayı reddetti ve tekneye çıkıp, durumu incelemek istediklerinde bir ip bağlandığını, teknedekilerin bunu reddettiğini ve İtalya'ya gitmek istediklerini söylediklerini iddia etti.

'MALİ YARDIM' BASKISI

Sağ kurtulan Suriyeliler'den biri de, teknenin yandan bağlandığını ve hızla hareket edildiğini söyledi. Teknenin böylece alabora olduğu vurgulandı. Göçmenler, Yunan yetkililerinin neler yaşandığına dair ifadesini değiştirmesi için baskı yaptığını, "mali yardım ve iltica başvurusunun hızlandırılması" sözünü verdiklerini anlattı.

"TEKNEYİ İDARE ETMEYE ÇALIŞTILAR"

Sağ kalanlardan ikisi, Yunan makamlarının kendilerinden, insan kaçakçılığıyla suçlanan dokuz Mısırlı'ya karşı ifade vermelerini istediklerini anlattı. İki Suriyeli 9 Mısırlı'nın yolcu olduğunu söyledi. Mürettebatın denize atladığını söyleyen Suriyeliler, 9 Mısırlının tekneyi yüzdürmeye çalıştığını belirtti.

4500 DOLAR ÖDEMİŞLER

Mısırlı göçmenler yolculuk için kaçakçılara kişi başı 4500 dolar (117 bin TL) ödemiş. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) bu yıl Akdeniz üzerinden 80 bin kişinin AB ülkelerine geçtiğini açıkladı.

Bin 200 dolayında kişinin de bu yolculuklarda öldükleri ya da kayboldukları belirtiliyor.

İTMEKTEN VAZGEÇMİYORLAR

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen 84 düzensiz göçmen kurtarılarak karaya çıkarıldı. Bölgeye yönlendirilen Sahil Güvenlik botları, Afganistan uyruklu düzensiz göçmenleri kurtardı. 84 kişi, Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.