Google depreme karşı uyarı butonu geliştirdi

Google, Hindistan'da Android cihazlar için deprem uyarı sistemini başlattığını duyurdu. Sistem, küçük sismometreler olarak hareket edebilen ve sarsıntıları tespit edebilen hızlandırıcılar gibi akıllı telefon sensörlerini kullanıyor.

Aksam.com.tr

Şirket Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ulusal Afet Yönetimi Kurumu (NDMA) ve Ulusal Sismoloji Merkezi'nin (NSC) danışmanlığında geliştirilen sistemin, etkilenmesi muhtemel bir bölgedeki Android kullanıcıları için erken deprem uyarıları sağlayacağını söyledi. Bu uyarılar Android tarafından desteklenen yerel Hint dillerinde mevcut olacak.

Şirket iki tür uyarı gönderiyor: Farkında Ol ve Harekete Geç. "Farkında Ol" uyarıları, 4,5 veya daha büyük bir deprem sırasında MMI 3 ve 4 sarsıntılarını kullanan kullanıcılara gönderilir. Sadece ekranınızda bir uyarı gösterir ve telefonunuz Rahatsız Etmeyin modunda veya sessiz moddaysa herhangi bir ses çalmaz.

Google, uyarıların 4.5 büyüklüğündeki bir deprem sırasında MMI 5+ sarsıntısı yaşayan kullanıcılara gönderildiğini söyledi. Bu durumda uyarı, Rahatsız Etmeyin de dahil olmak üzere sistemin bildirim ayarlarını atlayacak ve yüksek bir ses çalacaktır.

Uyarı ayrıca kullanıcılara güvenlik için ne yapabileceklerini (örneğin bir masanın altına saklanmak gibi) öneriyor.

Google, bir bölgedeki sismik aktiviteye dikkat çeken birçok Android telefon aracılığıyla olası bir depremi tespit ettiğini söyledi. Şirket, uyarıların genellikle sarsıntıdan birkaç saniye önce ulaştığını iddia ediyor.

Google, 2020 yılında Kaliforniya'daki insanlar için Android Deprem Uyarılarını tanıttı. Kullanıcıların Android 5 veya üzeri bir telefon kullanması ve Wi-Fi veya hücresel veri bağlantısına sahip olması gerekiyor. Deprem uyarıları almak için kullanıcıların cihazlarında konum ayarlarının da etkinleştirilmiş olması gerekiyor.

Kullanıcılar, Ayarlar > Güvenlik ve acil durum ve ardından Deprem uyarıları bölümüne giderek deprem uyarıları almaya başlayabilirler. Alternatif olarak, deprem uyarılarını Ayarlar > Konum > Gelişmiş > Deprem uyarıları aracılığıyla da etkinleştirebilirler.

Google halihazırda tüm Hindistan bölgeleri için yapay zeka destekli sel uyarıları yayınlıyor. Şirket sel uyarısı pilot uygulamasına 2018 yılında Hindistan'ın Bihar eyaletinin başkenti Patna'da başladı. Daha sonra 2020'de sel uyarılarını tüm Hindistan'a yaydı.