Godfather'da tasvir edilen ünlü mafya babası hayatını kaybetti

İtalya'da 32 yıl boyunca kaçak hayatı yaşadıktan sonra yakalanan ünlü mafya babası Messina Denaro, hayatını kaybetti. Godfather gibi filmlere de ilham kaynağı olmuştu.

Aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin ANSA haber ajansından çevirdiği habere göre, otuz yıl kaçak kaldıktan sonra Ocak ayında yakalanan Sicilyalı mafya babası Matteo Messina Denaro, İtalya'nın orta kesimindeki bir hastanede hayatını kaybetti.

61 yaşındaki Messina Denaro'nun kolon kanseri olduğu ve kaçak olduğu dönemde tedavi gördüğü, bu nedenle de Palermo'daki bir klinikte kendisini tutuklayan yetkililerin dikkatini çektiği belirtildi.

Messina Denaro, Godfather filmlerinde tasvir edilen gerçek hayattaki Sicilya suç örgütü Cosa Nostra'nın en acımasız patronlarından biriydi.

Mahkemeler tarafından 1992 yılında Mafya karşıtı yargıç Giovanni Falcone'nin öldürülmesi ve 1993 yılında Roma, Floransa ve Milano'daki ölümcül bombalama olaylarına karışmaktan suçlu bulundu.

Altı müebbet hapis cezasından biri de Falcone davasında bir tanığın 12 yaşındaki oğlunun kaçırılması ve ardından öldürülmesi nedeniyle verildi.

Messina Denaro 1993 yazında ortadan kayboldu ve İtalyan devleti Sicilya mafyasını çökerttikçe sonraki 30 yılını kaçak olarak geçirdi.

Ancak İtalya'nın en çok arananlar listesinde en üst sıralarda yer almaya devam etti ve giderek bir efsane figürü haline geldi.

Çarpıcı bir baskınla, 16 Ocak 2023'te sahte bir kimlik kullanarak tedavi gördüğü bir sağlık kliniğini ziyaret ettiği sırada tutuklandı.

İtalya'nın orta kesimindeki L'Aquila'da yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuldu ve kanser tedavisine hücresinde devam etti.

Ağustos ayında Messina Denaro yerel bir hastanenin mahkumlar koğuşuna nakledilmiş ve burada son günlerde durumu kötüleşmişti.

Bu hafta sonu basında çıkan haberlerde "geri dönüşü olmayan bir komada" olduğu belirtildi. Sağlık görevlilerinin onu beslemeyi bıraktığı ve yeniden canlandırılmamasını istediği de eklenmişti.

Tutuklanması kurbanları için biraz rahatlama getirmiş olabilir, ancak mafya babası her zaman sessizliğini korudu.

Messina Denaro tutuklandıktan sonra gözaltında verdiği mülakatlarda Cosa Nostra üyesi olduğunu bile reddetti.

Telefon dinlemeleri

Messina Denaro firar ettikten sonra, yurtdışına gittiğine dair yoğun spekülasyonlar yapıldı - ve muhtemelen gitti de.

Ancak sonunda Sicilya'nın batısındaki memleketi Castelvetrano yakınlarında kaldığı anlaşıldı.

Corriere della Sera gazetesine göre, kasabadaki aile mezarlığına, babası Don Ciccio'nun yanına gömülmesi için hazırlıklar şimdiden başladı.

Don Ciccio aynı zamanda yerel klanın lideriydi. Kaçarken kalp krizinden öldüğü söylenen Ciccio'nun cesedi, cenaze töreni için giydirilmiş olarak kırsalda bırakıldı.

Müfettişler yıllardır Sicilya kırsalında Messina Denaro'nun saklandığı yerleri arıyor, aile üyelerini ve arkadaşlarını dinliyorlardı.

Dedektiflerin Messina Denaro olduğundan emin oldukları, kanser ve göz problemleri olan isimsiz bir kişinin tıbbi sorunlarını tartıştıkları duyuldu.

Doğru yaşta ve tıbbi geçmişe sahip erkek hastaları aramak için ulusal sağlık sistemi veri tabanını kullandılar ve sonunda sonuca ulaştılar.